Sci-fi od Toyoty. Automobilka na CESu ukázala multifunkční vozítko E-Palette

Sci-fi od Toyoty. Automobilka na CESu ukázala multifunkční vozítko E-Palette
  • Toyota e-Palette je multifunkční vozidlo budoucnosti velikosti minibusu
  • Určené je pro převoz osob i nákladu, rekonfigurace trvá 24 hodin
  • Vozidlo je plně autonomní a elektrické
  • Na projektu s Toyotou spolupracuje Amazon, Pizza Hut, Uber nebo Mazda
  • e-Palette má na silnice vyjet za dva a půl roku

Toyota na veletrhu CES v Las Vegas ukázala koncept vozidla budoucnosti. Jmenuje se e-Palette a dokáže se přeměnit na cokoliv bude potřeba. Jde o demonstraci nového přístupu k mobilitě, kdy nebude nutné mít zvláštní vozidlo pro různé účely, ale bude stačit e-Palette, který lze během 24 hodin rekonfigurovat ke zcela jinému účelu.

e-Palette pro zhruba 6 až 8 lidí je minibus velikosti podobné autonomnímu minibusu Navya, který jsme v Las Vegas mimo jiné také vyzkoušeli. Má netradičně 4 nápravy, je plně autonomní a samozřejmě elektrický. Hlavním účelem bude doprava osob, a to na bázi tradičního „linkového“ autobusu, nebo jako taxi či spolujízdy.

Různé funkce Toyoty e-Palette

Během 24 hodin lze ale e-Palette rekonfigurovat na mobilní kancelář nebo zasedačku. Vaše obchodní jednání tak můžete vést například cestou z letiště a než dorazíte do kanceláře, můžete mít většinu věcí probranou. Další funkcí je pak rozvoz všeho možného, od pizzy přes nákupy až po balíčky z e-shopů.

Celé to zní jako velké sci-fi, e-Palette má být ale na silnici už za dva roky. Toyota konkrétně zmínila, že vozítko má jezdit v době konání olympijských her v roce 2020, pravděpodobně jako minibus v olympijské vesnici. Ani další využití však nevypadají nereálně. Toyota ohlásila partnerství s Amazonem pro rozvoz zásilek, restaurací Pizza Hut pro rozvoz jídla, Uberem a spolupracovat bude i s Mazdou.

Toyota zároveň nastínila své plány v oblasti klasických automobilů. V roce 2025 budou všechny modely Toyota a Lexus elektrifikované, Toyota pak pracuje na zcela nové technologii baterií odlišné od Li-Ion pro vyšší dojezd, rychlejší nabíjení a vyšší odolnost. Budoucnost je tedy nejen elektrická, ale podle Toyoty i multifunkční.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze