Scania slaví 30 let v Česku, prodala tu už první nákladní elektromobily

Scania slaví 30 let v Česku, prodala tu už první nákladní elektromobily
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Scania letos slaví 30 let působení v Česku
  • Prodala již první dva elektrické nákladní vozy
  • Brzy přijde s jejich další generací, v nabídce zůstávají i vozy na zemní plyn

Společnost Scania, švédský výrobce nákladních vozidel, slaví letos 30 let působení na českém trhu. V rámci svého závazku k udržitelnosti a inovacím se nyní připravuje na přechod k elektrické dopravě, což zahrnuje uvedení bateriově elektrických (BEV) regionálních tahačů s dojezdem přibližně 400 km. Tyto tahače budou vybaveny bateriemi od společnosti Northvolt, které mají životnost až 1,5 milionu kilometrů.

Udržitelná nákladní doprava podle značky Scania

Scania Česká republika se zavázala snížit emise o 50 %, což je v souladu s jejími globálními cíli udržitelnosti. V rámci těchto snah společnost investovala do fotovoltaických panelů, tepelných čerpadel a dalších technologií, které pomáhají snižovat její uhlíkovou stopu. V loňském roce Scania Česká republika rovněž pořídila služební hybridní vozidla a plánuje, že příští rok kompletně přejde na plně elektrická vozidla. Někteří zaměstnanci již mají k dispozici BEV, což ukazuje na postupný přechod k elektromobilitě.

Scania pracuje na vývoji bateriových náklaďáků již dlouho

V roce 2017 firmy Scania a Northvolt spojily své síly k vývoji špičkového bateriového článku pro těžká užitková vozidla. Výsledkem této spolupráce je bateriový článek, který nejen splňuje, ale dokonce překračuje původní očekávání v oblasti výkonu a životnosti. Tato baterie je vyráběna v gigafactory Northvolt Ett ve Švédsku s využitím elektrické energie z obnovitelných zdrojů, což výrazně snižuje její uhlíkovou stopu.

V České republice již byly prodány dva plně elektrické nákladní vozy předchozí generace – jeden je využíván pro údržbu silnic a druhý jako nosič kontejnerů. Tato vozidla byla určena pro regionální služby, ale na českém trhu zatím nebyla dostatečná podpora pro jejich nákup. Očekává se však, že nová generace plně elektrických nákladních vozů Scania, která bude zahrnovat i regionální tahače, se setká s větší poptávkou.

Scania však nezapomíná ani na další alternativní pohonné hmoty, jako je stlačený zemní plyn (CNG). Stále ve své produktové řadě nabízí vozy na stlačený či zkapalněný zemní plyn (LNG). Tato snaha o diverzifikaci nabídky podtrhuje závazek společnosti k poskytování udržitelných dopravních řešení.

Tato inovativní řešení a závazek k udržitelnosti posouvají značku Scania do popředí v oblasti udržitelné nákladní dopravy a ukazují její snahu nejen o udržitelnější dopravní sektor, ale i o lepší budoucnost pro všechny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze