Samsung propojí mobilitu Kia a Hyundai s chytrou domácností

Samsung propojí mobilitu Kia a Hyundai s chytrou domácností
Fotografie: Petr Vojtěch, fDrive.cz
  • Z vozidla bude možné ovládat chytrou domácnost a naopak
  • Vše díky propojení technologií konektivity Kia a Hyundai s ekosystémem SmartThings
  • Funkce bude dostupná i pro stávající vozidla skrze aktualizaci

Společnosti Kia Corporation a Hyundai Motor Company se dnes pochlubily tím, že 3. ledna podepsaly dohodu s firmou Samsung Electronics o partnerské spolupráci na poskytování služeb Car-to-Home a Home-to-Car s cílem podpořit konektivitu mezi prostředím domácnosti a světem mobility. Jaké benefity z toho plynou zákazníkům?

Ovládání domácnosti z vozu a naopak

Na základě uvedené dohody tak budou zákazníci Kia a Hyundai moci na dálku ovládat digitální spotřebiče přes dotyková rozhraní a hlasové příkazy systémů palubního infotainmentu ve vozidlech těchto značek. V opačném směru pak budou moci na dálku ovládat nejrůznější funkce vozidla prostřednictvím reproduktorů, televizorů a aplikací pro chytré telefony.

Samsung SmartThings Kia Hyundai

To vše bude možné díky propojení technologií palubní konektivity Kia a Hyundai s ekosystémem SmartThings firmy Samsung, do něhož spadá například i nedávno představený chytrý přívěsek Galaxy SmartTag2. Možnosti využití konektivity v rámci každodenního života zákazníků přitom mají být velmi široké.

K dispozici bude také automatické ovládání na základě polohy.

Například na cestě z práce za horkého letního večera může uživatel aktivovat režim „Domácnost“, a tím zapnout zaregistrovanou klimatizaci a čističku vzduchu, spustit robotický vysavač nebo zapnout světla ke zpříjemnění příchodu domů. Alternativně může uživatel ještě před opuštěním domu aktivovat režim „Mimo domov“, čímž vypne zbytečná světla nebo spustí robotický vysavač, aby byla domácnost po návratu uklizená, resp. předem zapne klimatizaci vozidla ke zpříjemnění teploty v kabině ještě před vyjetím.

V případě služby Car-to-Home od Kia a Hyundai mohou uživatelé zaregistrovat a používat konkrétní režimy pro vybrané situace, a tím se zcela vyhnout zadávání příkazů během řízení vozidla. K co nejvyšší praktičnosti by tak mělo přispět (vedle dotykového ovládání a hlasových příkazů) automatické ovládání na základě polohy.

Sledování spotřeby energie v domácnosti na cestách

Majitelé elektromobilů budou mít dále k dispozici integrovanou službu SmartThings pro hospodaření s energiemi domácnosti, jejímž prostřednictvím budou moci sledovat spotřebu energie domácnosti nebo vozidla a podle toho upravovat optimální časy dobíjení. Za tímto účelem obě značky připraví stabilní systémy infotainmentu pro poskytování příslušných služeb a následně tyto funkce nabídnou i pro stávající vozidla prostřednictvím dálkových on-line aktualizací (OTA) a aktualizací přes USB.

Toto je příležitost, jak podpořit praktické využití technologií palubní konektivity Car-to-Home a Home-to-Car v nejrůznějších oblastech,“ uvedl Haeyoung Kwon, viceprezident centra vývoje systémů palubního infotainmentu značek Kia a Hyundai „Naším záměrem je stávající vývoj technologií ještě urychlit, abychom za všech okolností zajistili smysluplné cestování uživatelů vozidel Kia a Hyundai po celém světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze