Rychlonabíjení životnost baterie nezkracuje. Studie vyvrací fámu

7
Rychlonabíjení životnost baterie nezkracuje. Studie vyvrací fámu
Fotografie: StoreDot
  • Společnost Recurrent Auto se věnuje dlouhodobým rozborům nabíjení elektromobilů
  • Sleduje nabíjecí návyky uživatelů i jejich vlivy na životnost baterií

Podle nedávné studie Recurrent Auto, která analyzovala údaje o nabíjení více než 12 500 elektromobilů Tesla Model 3 a Model Y, vyšlo najevo, že míra degradace baterie mezi vozy nabíjejícími téměř výhradně na rychlých DC přípojkách a těmi, které se nabíjejí prakticky jen na AC, je statisticky podobná. Srovnávána podle byla insideevs.com vozidla, která nabíjejí rychle v minimálně 90 % případů s těmi, která jezdí k DC nabíječkám v méně než 10 % případů a ve výsledné degradaci není téměř žádný rozdíl.

Životnost mnohem více ovlivňují některé zlozvyky, například nabíjení za velmi nízkých či velmi vysokých teplot či za velmi nízkého či naopak velmi vysokého stavu nabití baterie. Studie proto doporučuje v maximální míře používat předehřívání, či naopak předchlazování baterie, je-li jimi vozidlo vybaveno, a plánovat nabíjení tak, aby začínalo za optimální míry nabití.

Diskuze ke článku
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
No jo ale to s Leafem nejde.
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Nabíjení za nízkých a vysokých teplot není zlozvyk. Potřeba jezdit je za každé teploty.
Něco jiného je hluboké vybíjení a ponechání 100% nabiteho vozu stát. To se ovlivnit dá.
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Cetl jsem studii o kalendarni degradaci ruznych druhu baterii. Tam to vychazelo - cim mensi teplota a mensi SOC - tim mensi degradace. Pak neni logicky nechavat auto na dlouho nabitym ani na 50%. Nejlepsi bylo by 0%, pak ale kvuli tomu ze stojici auto stejne obcas pricucne z baterky a take kvuli samovybijeni, muze se stat ze baterka se vybije pod 0% a to hrozi poskozenim baterky. Proto treba VW doporucuje nechavat min 20% v lete a nebo 40% v zime pokud auto stoji venku. Tohle je ale obecne doporuceni. Pokud auto stoji vedle zasuvky v garazi tak je lepsi nechat tam 10% pro dlouhodobe stani a obcas to kontrolovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze