Rodina Audi A5 je téměř kompletní. Jaké technologie nabídne?

Rodina Audi A5 je téměř kompletní. Jaké technologie nabídne?
  • K dispozici už jsou téměř všechny varianty, chybí jen model g-tron
  • Nejnovějším přírůstkem na český trh je verze Audi A5 a S5 Cabriolet
  • Nechybí ani virtual cockpit, který doporučujeme si alespoň vyzkoušet

Není tomu tak dávno, co Audi na trh uvedlo novou generaci modelové řady A5. Po Coupé se na trh dostalo také provedení Sportback a nyní řada přišla i na Audi A5 a S5 v provedení Cabriolet.

Paleta modelů Audi A5 je opravdu pestrá. Můžete si koupit:

  • A5 Coupé
  • A5 Sportback
  • S5 Coupé
  • A5 Cabriolet
  • S5 Cabriolet
  • S5 Sportback

A to nabídku rozšíří ještě model g-tron, který vsází na motor 2.0 TFSI s výkonem 170 koní. Spalovat pak bude buď benzin, nebo CNG, a to podle toho, jaký je stav vaší nádrže právě na stlačený zemní plyn.

Design

Audi A5 společně s Audi A7 patří mezi designově nejzajímavější modely německé automobilky. Ne že by ostatní modely postrádaly jakoukoli atraktivitu, ale výše zmíněné modely mají větší kouzlo. Zajímavě řezané křivky podtrhují bezrámová okna.

„Audi A5 Coupé ohromilo před devíti lety celý svět svou nadčasovou elegancí s vytříbeným sportovním stylem. Nyní přichází na český trh druhá generace tohoto úspěšného modelu v ještě atraktivnější podobě okořeněné nejmodernější konstrukcí s nízkou hmotností, nejlepší aerodynamikou ve své třídě, výkonnými a zároveň úspornými motory, inovativními funkcemi v oblasti konektivity a progresivními asistenčními systémy. Každý klient si může navíc své A5 Coupé přizpůsobit zcela svému vkusu výběrem z rozsáhlé nabídky prvků výbavy na přání a výhodných paketů,“ říká Tomáš Velek, ředitel divize Audi společnosti Porsche Česká republika.

Infotainment

Ve všech modelech si můžete ke své spokojenosti pořídit vrcholnou verzi infotainmentu, tedy MMI Navigation plus s MMI touch. Jde o displej o úhlopříčce 8,3 palců s rozlišením 1 024 × 480 pixelů. K dispozici je pro vás disk o kapacitě 10 GB. Využívat můžete i slot pro čtečky paměťových karet, vstup USB a AUX.

Na tří roky máte zdarma k dispozici modul LTE, který zpřístupní internetové služby Audi connect. Prvních pět let nemusíte řešit ani aktualizaci mapových podkladů, máte ji totiž zdarma. Využívat můžete bezdrátové nabíjení standardu Qi. Pro milovníky dobré hudby je v nabídce audiosystém Bang & Olufsen s celkovým výkonem 755 W a 19 reproduktory.

Doporučujeme minimálně zvážit investici do virtual cockpitu. Jde o 12,3palcový TFT displej, který se nachází před volantem. Vy se pak stáváte šéfem toho, co se bude před volantem zobrazovat. Pokud máte rádi klasické budíky, tak si je tam necháte. Pokud upřednostňujete velkou mapu, váš telefonní seznam nebo jízdní statistiky, vše si na displeji můžete zobrazit. Do jisté míry pak nemusíte ani využívat středový displej infotainmentu. To, že nemluvíme do větru, ukazuje i Audi TT, které má pouze virtual cockpit a jakýkoli středový displej postrádá.

Asistenční systémy

Třicet. Až tolik asistenčních systémů má Audi v repertoáru pro modelovou řadu A5. Hlavní postavou je adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, který zvládá převzít řízení v kolonách, a to až do 65 km/h. Dále je k dispozici například parkovací asistent, rozpoznávání značek a systém, který vás upozorní na projíždějící auto v případě, že vyparkováváte z kolmého stání. Dále můžeme jmenovat aktivní hlídání jízdního pruhu nebo sledování mrtvého úhlu.

Zajímavý je Asistent pro vyhýbací manévry. Ten zasahuje v situacích, kdy je nutné objet překážku, aby se zabránilo nehodě. Na základě dat z přední kamery, adaptivního tempomatu ACC a radarových senzorů vypočítá ve zlomku sekundy vhodnou trajektorii jízdy.

A jak je to s cenou? Audi A5 Coupé vás vyjde na minimálně 1 034 900 Kč, Sportback poté na 1 084 900 Kč a za sportovní provedení, tedy Audi S5 Sportback, zaplatíte 1,7 milionu korun. Provedení Cabriolet pak startuje na ceně 1 264 900 Kč. Kompletní ceník najdete zde.

Motorizace Převodovka Výkon Cena s DPH
Audi A5 Coupé 2.0 TFSI S tronic 252 koní 1 188 900 Kč
Audi A5 Coupé 2.0 TDI S tronic 190 koní 1 144 900 Kč
Audi A5 Sportback 2.0 TFSi S tronic 252 koní 1 252 900 Kč
Audi A5 Sportback 2.0 TDI S tronic 190 koní 1 208 900 Kč
Audi S5 Sportback 3.0 TFSI tiptronic 354 koní 1 727 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze