Renault Trucks dodal své první 26tunové nákladní vozidlo. Jedná se o D Wide ZE

Renault Trucks dodal své první 26tunové nákladní vozidlo. Jedná se o D Wide ZE
Fotografie: Renault
  • Novinka je teprve druhým plně elektrickým nákladním vozem od Renaultu
  • Jako první jej bude využívat firma Carlsberg

Elektrifikace v oblasti nákladních automobilů jde neustále kupředu a jedním z příkladů je nový nákladní vůz z dílny Renaultu. První informace o něm přináší insideevs.com. Jedná se o plně elektrický 26tunový nákladní vůz s označením D Wide ZE. Už teď Renault registruje dvacet objednávek od švýcarského pivovaru Carlsberg. Novinka doplňuje druhý plně elektrický nákladní vůz, jelikož v nabídce je ještě jeho 16tunová verze.

Nákladní automobil vstoupil do sériové výroby v závodě v Blainville-sur-Orne ve francouzské Normandii. K dispozici je také 3,1tunová dodávka Renault Master ZE, a je tím pádem nejmenším z nabídky. Nově představený D Wide ZE je pak dokonce licenčním dvojčetem Volva FE Electric. Podle výrobce může být vybaven akumulátorem o výkonu 200 až 265 kWh a nabídnout dojezd okolo 180 km podle aktuálních podmínek.

K novince se vyjádřil i Thomas Amstutz, generální ředitel dceřiné společnosti skupiny patřící pod Carlsberg. Ten uvedl, že je první společností ve Švýcarsku, a dokonce i v Evropě, která tyto ekologicky šetrné kamiony hodlá využívat k přepravě nápojů. Jeho ambicí je převzít vedoucí roli nejen ve vývoji piv a nápojů, ale také v logistice nápojů a ochraně klimatu. Plně elektrický nákladní vůz přitom nabídne dva elektromotory s celkovým výkonem 370 kW (trvalý výkon 260 kW), dvourychlostní automatickou převodovku a maximální točivý moment 850 Nm.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze