Renault Estafette, elektromobil pro pošťáka Pata

IAA Hannover 2024, první pohled včetně videa
Renault Estafette, elektromobil pro pošťáka Pata
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Na IAA v Hannoveru se představila studie Renault Estafette
  • Jde o vizi elektrické dodávky pro rozvážení zásilek ve městech
  • Přinášíme první pohled včetně videa

Na veletrhu IAA v Hannoveru jsme měli možnost seznámit se s unikátním konceptem elektrické dodávky od Renaultu – Renault Estafette. Tato zajímavá studie si bere inspiraci z historických kořenů značky a odkazuje na původní model dodávky Renault Estafette z roku 1959. Přestože nový koncept zachovává některé designové prvky, jako jsou kulatá světla, přichází s moderními změnami ve tvaru a proporcích, které jsou přizpůsobeny současným potřebám městského provozu.

Renault Estafette, elektromobil pro pošťáka Pata

Elektrická dodávka Renault Estafette se vyznačuje kompaktnějším půdorysem a vyšší stavbou, čímž klade důraz na prostorovou efektivitu. Tato změna umožňuje vozidlu snadnější manévrování ve městských ulicích, přičemž zachovává dostatečný nákladový prostor srovnatelný s menšími verzemi Renaultu Master. Design vozu nás překvapil také barevnou kombinací – šedá karoserie kontrastuje s výrazně zeleno-žlutým interiérem, což podtrhuje futuristický vzhled vozu.

Je Renault Estafette autem pro pošťáka Pata?

Představení Renaultu Estafette jsme již přinesli a toto jsou spíše osobní dojmy z prvního pohledu na tuto studii. Vzhledem k netradičním proporcím toto auto působí roztomile a trochu připomíná auto pošťáka Pata. A právě rozvážení zásilek by mělo být jedním z hlavních úkolů této elektrické dodávky.

Interiér je vybaven moderními technologiemi, včetně vertikálních displejů nahrazujících tradiční zrcátka a zajímavých ovládacích prvků, jako jsou symboly play a pauza pro brzdu a plyn. Sedadlo řidiče je jediné v kabině, což odráží trend, kdy v městských dodávkách často cestuje pouze řidič.

Nákladový prostor je řešen inovativně s přihrádkami pro organizaci balíků, což usnadňuje jejich přehledné uspořádání a vykládku. Renault Estafette 2. generace by měl v sériové podobě dorazit v roce 2027, ačkoliv některé prvky, jako je interiérová barevnost, se pravděpodobně do finálního modelu nedostanou.

Tento koncept naznačuje změny, které by mohly ovlivnit budoucí design městských užitkových vozidel, a přináší inovativní přístup k tradičním kategoriím. Jak se tato studie líbí vám? Dávají vám smysl takto vyřešené proporce? Rádi si přečteme vaše názory v komentářích.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze