První pohled na kompaktní a minimalistickou Hondu e

aktualizováno o videodojmy z frankfurtského autosalonu
První pohled na kompaktní a minimalistickou Hondu e
  • Novinka zaujme netradičním designem, který tak trochu evokuje retro
  • Retro však rozhodně není interiér, kterému vévodí obrovská přístrojová deska
  • Moderní technologie se odrážejí i v elektrickém pohonu o výkonu až 154 koní a dojezdu 220 kilometrů

Kola mezinárodního automobilového salonu ve Frankfurtu nad Mohanem se pomalu roztáčí a v obřím soukolí nechybí ani Honda, která do Německa přivezla svůj sériový elektromobil s názvem Honda e. Novinka představuje elektromobil skutečně kompaktních rozměrů, který byl stvořen pro život v městských ulicích a který sází na minimalistický design spolu s účelností.

Honda e - první elektromobil od Hondy (autosalon Frankfurt 2019)

Minimalismus se promítá do každého detailu vozu. Čisté oblé linie jsou v souladu s jednotným vzhledem celého automobilu. Ten nenarušují ani zpětná zrcátka, která jsou nahrazena systémem kamer, jejichž obraz je v reálném čase přenášen na dvě 6palcové obrazovky, které jsou součástí digitální přístrojové desky. Ta sahá přes celou délku palubní desky vozu a nabízí hned pět displejů. Dva největší mají velikost 12,3 palce a fungují jako hlavní obrazovky. I díky nim interiér automobilu trochu připomíná kokpit letounu.

Honda e je vybavena elektromotorem, který může být dodáván buď ve 100kW verzi (136 koní), či 113kW (154 koní). Maximální točivý moment šplhá až do 315 Nm a vůz je schopen zrychlit z 0 na 100 km/h za 8 sekund. Auto v sobě ukrývá akumulátor o kapacitě 35,5 kWh, jejíž jediné nabití vystačí na 220 kilometrů dlouhý výlet. 80 % kapacity baterie lze dosáhnout již za 30 minut při použití rychlonabíjecího zařízení.

Honda si pro novinku připravila možnost hlasového ovládání. Umělá inteligence, která je aktivována slovy „OK Honda“, umožňuje přístup k celé řadě online služeb a postupem času se komunikace s ní stává přirozenější díky strojovému učení. Komunikovat s vozem bude jeho majitel moci i v momentě, kdy nesedí ve voze, a to díky mobilní aplikaci My Honda+. Ta umožňuje sledovat informace o vozidle, dálkově ovládat klimatizaci, monitorovat zabezpečení vozu a jeho polohu. A v případě elektromobilu majitel zajisté ocení i možnost sledovat stav baterie vozu a kontrolu dojezdu. Pomocí aplikace lze vůz také odemykat a zamykat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze