První medaile pro Teslu Model S Plaid: vítězství ve třídě na Pikes Peak

První medaile pro Teslu Model S Plaid: vítězství ve třídě na Pikes Peak
Fotografie: Unplugged Performance
  • Letošní Pikes Peak jely celkem tři Tesly
  • Jedna z nich dosáhla senzačního úspěchu
  • Slavný závod začínají ovládat elektromobily

Na 99. ročníku nejslavnějšího závodu do vrchu světa jménem Pikes Peak, konaného na stejnojmenné čtyřtisícovce na východním předhůří Skalistých hor, se odehrálo velké překvapení. Vítězství ve třídě Exhibition, určené pro upravené sériové vozy, získala Tesla Model S Plaid v úpravě Unplugged Performance, pilotovaná Randym Pobstem a označená startovním číslem 42. Celkově to stačilo na desáté místo, když silniční Tesla dosáhla času 6:57.220 a nechala za sebou spoustu závodních speciálů. Na vrchol podle insideevs.com vyjely i další dvě Tesly, tentokrát Model 3, avšak jejich výsledky nejsou tak senzační.


Trať byla letos zkrácena, protože pod vrcholem na ní ležel sníh a led. Proto jsou i časy kratší, než obvykle, a letošní ročník nemohl zaútočit na historický rekord z roku 2018. Tehdy ustanovil dosud platný rekord 7:58.148 speciál Volkswagen I.D. R Pikes Peak, řízený Romainem Dumasem. Mimochodem, šlo rovněž o elektromobil, takže to začíná vypadat, že rekordy budou čím dál častěji končit právě u elektrických pohonů.


Detaily zatím neznáme, ale podle všeho to vypadá, že extrémně zatěžovaná baterie vydržela i tuto extrémní zkoušku, kdy ze sebe musela po dlouhé úseky vydávat až 760 kW a vzápětí snášet intenzivní rekuperaci. Podobnému speciálu by to jistě velice slušelo i v legendárním zeleném pekle, neboli severní smyčce Nürburgringu.

Technické parametry Tesla Model S Plaid

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 5 021 × 2 037 × 1 431 mm, 2 265 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon750 kW, 1 020 koní, točivý moment: 1 420 Nm
Baterie100 kWh (95 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 18,7 kWh / 100 km, dojezd: 600 km
Cena od3 465 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze