První elektrické Bentley už nebude potřebovat řidiče a ujede všem

První elektrické Bentley už nebude potřebovat řidiče a ujede všem
Fotografie: Bentley
  • Bentley chystá na rok 2025 první čistě elektrický model
  • V tuto chvíli se o něm dozvídáme první střípky informací
  • Až do roku 2030 vznikne každý rok jeden elektromobil Bentley

I když to tak zatím nevypadá, i v Crewe, tedy bývalé továrně Rolls-Royce, kde se dnes vyrábějí anglické aristokratické vozy Bentley, už si všimli, že přichází doba elektrická. První plně elektrický model už se pilně připravuje, zatím se ovšem továrně podařilo dokonale utajit, zda půjde o SUV, crossover, či sportovní kupé. Poslední možnost vnímají kolegové z insideevs.com jako nejpravděpodobnější. Už kvůli tomu, že šéf automobilky Adrian Hallmark se nechal v roce 2022 slyšet, že první elektrické Bentley oslní výkonem 1 400 koní a zrychlením z klidu na stovku za 1,5 sekundy. A to si ani my u 2,5tunového SUV představit moc nedokážeme.

V nabídce by každopádně měla být i verze s méně divokými výkony pro ty, kteří by se snad báli pořádně prohnat anglické plnokrevníky. A především by už první elektrické Bentley mělo být vybaveno pro plně autonomní jízdu, ačkoliv zpočátku nabídne „jen“ samočinné řízení třetí úrovně (volant můžete pustit, musíte však dále sledovat provoz), a to pouze na vybraných dálnicích. Plná autonomie by však měla přijít později, a to s bezdrátovými aktualizacemi. Ke slovu přijde také technologie Mobileye SuperVision s 11 kamerami jako na budoucím Porsche Macan EV.

Mezi lety 2025 a 2030 se každopádně můžeme těšit každý rok na nové elektrické Bentley, přičemž všech pět modelů počítá se sdílenou technikou koncernu Volkswagen, byť patřičně upravenou. Vzhledem k rozmanitosti chystaných modelů ovšem nepůjde o jedinou platformu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze