Prodej elektromobilů v Evropě prudce stoupá. V Americe jich je naopak nedostatek

Prodej elektromobilů v Evropě prudce stoupá. V Americe jich je naopak nedostatek
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Američané zatím nemohou koupit Volkswagen ID.3
  • V tabulkách vede Renault Zoe a Hyundai Kona EV

Podle electrek.co začíná v celé Evropě rapidním tempem narůstat prodej elektrických vozidel. V několika zemích dokonce dosahují prodejní statistiky nových rekordů, přičemž na prvních třech místech se objevil Renault ZOE, Hyundai Kona EV a Volkswagen ID.3. S netradičním problémem se však potýká Severní Amerika, které naopak elektromobily doslova chybí. Například nová Mazda MX-30 byla zatím uvedena výhradně pro evropský trh a Američané si na ní mohou nechat zajít chuť.

I přes letošní koronavirovou krizi se prodeji plně elektrických automobilů více než daří. Ve srovnání s vozidly na klasická fosilní paliva se evropské prodejní statistiky elektromobilů chlubí několikaprocentním nárůstem. Neustále se zpřísňující emisní normy, což nutí automobilky podnikat stále více úprav a návrhů, které prakticky tlačí elektromobily do popředí. Například sousední Německo se může pochlubit tím, že za letošní listopad si na tamním trhu elektromobily ukořistily rovnou 10% podíl z celkových prodejů nových vozidel.


Naopak trh v Severní Americe doplácí na absenci některých elektrických novinek. Tamní trh je navíc stále nakloněn spíše klasickým vozidlům s naftovými a benzinovými motory, které často mívají neskutečné objemy a jejich majitelé nechtějí o „elektřině“ takřka nic slyšet. Případní zájemci o nový Volkswagen ID.3 mají na území USA taktéž smůlu, jelikož výrobce i tento model upřednostnil především pro Evropu. Naopak větší model ID.4 se má na trhu v USA zaručeně prodávat, jelikož právě tam bude probíhat i jeho produkce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze