Příčinou havárie experimentálního vozu Googlu byl špatný výpočet

  • Autonomní auto Googlu najelo více jak 2,7 milionů kilometrů bez nehody
  • Za vzniklou kolizi může chybný předpoklad umělé inteligence

Autonomní vozidlo společnosti Google najelo již necelé tři miliony testovacích kilometrů, aniž by umělá inteligence zapříčinila nehodu. Pokud k nehodě došlo, na vině bylo vždy druhé vozidlo. To ovšem platilo jen do poloviny února, kdy autonomní auto poprvé zavinilo nehodu. U obou vozidel se však jednalo pouze o kosmetické oděrky a nešlo o nic vážného.

Nyní už víme více podrobností, jak k celé dopravní nehodě došlo. Důvod je poměrně jednoduchý. Počítač předpokládal jiné chování živého člověka v jiném vozidle. Velmi dobře to tak ilustruje základní problém autonomních automobilů, a sice nutnost přizpůsobit se běžnému provozu s živými řidiči, kteří často jednají iracionálně nebo jinak, než by počítač mohl předpokládat. Celá situace vypadala tak, že se auto Googlu chtělo zařadit do pravého pruhu, protože v tom svém detekovalo překážku. Auto zastavilo a nechalo přejet několik automobilů, které v pruhu, do kterého chtělo odbočit, detekovalo. Systém poté rozhodl, že se do mezery před autobusem stihne zařadit a že autobus mírně zpomalí, případně uhne mírně doleva, aby auto stihlo překážku objet. Nestalo se tak – řidič autobusu jel konstantní rychlostí dál, protože si nevšiml, že se auto Googlu do pruhu hlemýždí rychlostí přesouvá. V rychlosti 3 km/h došlo ke kolizi s autobusem.

Je velmi diskutabilní, zda jde opravdu o chybu systému. Respektive chyba systému je zde jasná, ale ruku na srdce, kolikrát vjíždíte do druhého pruhu s tím, že počítáte s přibrzděním projíždějícího vozidla? Vždyť i u nás platí, že jiný automobil můžete zpomalit, avšak nikoli ohrozit.

TIP: Policista zastavil autonomní vozidlo od Googlu. Jelo příliš pomalu

Google už celou věc napravuje a připravil 3 500 různých modelů a testů, aby se podobná situace již neopakovala.

Zdroje: theverge.com, auto.pravda.sk

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze