Pražská policie převzala prvních 20 elektromobilů Hyundai Ioniq

Pražská policie převzala prvních 20 elektromobilů Hyundai Ioniq
Fotografie: Hyundai ČR
  • Pražská policie objednala celkem 38 elektromobilů Hyundai Ioniq v nové verzi
  • Prvních 20 převzala dnes
  • Další elektromobily nakupují krajská ředitelství po celém Česku

Pražské policejní ředitelství dnes převzalo prvních 20 z celkově 38 objednaných čistých elektromobilů Hyundai Ioniq. Používat je bude jako hlídková vozidla s tím, že v případě nutnosti budou i pronásledovat ujíždějící řidiče, což by díky příznivým dynamickým parametrům elektromobilu neměl být problém. Policie tak jde postupně cestou velmi tichých a lokálně bezemisních vozidel, která zaujmou výrazně nižšími provozními náklady oproti spalovacím autům.

Policie nakoupila elektromobily Hyundai Ioniq v nové verzi s větší baterií a rovněž ve vyšší výbavě EV Style, která mimo jiné přináší rychlonabíjení. Standardní cena činí rovný milion korun, PČR však jeden kus nakoupila za 805 tisíc Kč. Auto má baterii s kapacitou 38,3 kWh a reálný dojezd kolem 250 kilometrů. Elektromobily nakupují také další krajská ředitelství policie po celém Česku. Osmatřicet vozů Ioniq Electric doplní dalších 96, které již Ministerstvo vnitra využívá. Další fungují ve službách Dopravního podniku hl. města Prahy a Správy státních hmotných rezerv ČR. Státní správa využívá také Hyundai Kona EV, vyráběný v Nošovicích, který v celkovém počtu téměř třiceti vozů slouží díky centrálnímu nákupu Ministerstva financí ČR i řadě státních institucí, mezi kterými je mimo jiných také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Jsem rád, že se Policie České republiky vydala cestou elektromobility a tato auta jsou toho důkazem. Je to technika, která pro nás znamená další technologický posun a věřím, že budou policisté spokojeni,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Jan Švejdar.

Technické parametry Hyundai Ioniq electric (2019) Smart

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 470 × 1 820 × 1 450 mm, 1 880 kg
PohonElektřina
Výkon100 kW, 136 koní, točivý moment: 295 Nm
Baterie38,3 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 100 kW, palubní: 7 kW, konektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,8 kWh / 100 km, dojezd: 311 km
Cena od949 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze