Praha postaví 3 000 chytrých lamp pro nabíjení elektromobilů

3
Praha postaví 3 000 chytrých lamp pro nabíjení elektromobilů
Fotografie: fdrive.cz
  • Projekt se bude realizovat v nastávajících šesti letech
  • Kvůli náročnosti bude nutno upravit i podzemní kabelovou infrastrukturu
  • Město vypíše veřejnou soutěž na dodavatele nabíjecích stanic

Praha se v budoucích šesti letech přiblíží elektromobilistům jako nikdy předtím. Pražský zastupitel Jan Chabr přišel s tvrzením, že během nastávajících šesti let vyroste po Praze až 3 000 lamp pouličního osvětlení s funkcí nabíjecích stanic pro elektromobily. Na každé lampě bude možné nabíjet zároveň 2 vozy.

3000 nových nabíjecích stanic v Praze

Podle idnes.cz hlavní město počítá, že do roku 2030 se bude ulicemi prohánět téměř 100 tisíc elektrických vozů. Tomu je potřeba upravit infrastrukturu. V současné době je v Praze okolo tří set veřejných nabíjecích lokalit a v příštím roce by jich mělo minimálně dalších 100 přibýt. Město se chystá vypsat veřejnou soutěž na dodavatele těchto stanic.

Kvůli rozsáhlosti a náročnosti projektu je nutné upravit nejprve podzemní síť a natahat nové kabely, také bylo nutné vytipovat, které lampy jsou vhodné pro umístění nabíjecích stanic. Díky vyhotovenému projektu se ukázalo, že na území Prahy je zhruba 30 tisíc lamp vhodných pro umístění nabíječky. Projekt se v první fázi zaměří především na historické centru Prahy a poté na širší okruhy.

Hlavní město zafinancuje obnovu nadzemních stožárů lamp a kabely, výkopové práce bude hradit společnost PRE, kterou město spoluvlastní. Prováděcí dokumentace by měla být předložena v lednu nebo únoru příštího roku včetně návrhů rámcových smluv.

Diskuze ke článku
Martin iOn
Když se dívám na úvodní mapu, tak vidím, že Vám chybí rychlonabíječka v Jeseníkách (CEZ), případně v Žulové, hned vedle, DC od pana Stehlíka :)
M
Skvela zprava! Diky
iks
:-( další tunel, další miliardy co se nikdy daňovým poplatníkům nevrátí... Apropos, nepsalo se tu moooockrát že lampy lze využívat bez větších uprav? A ejhle, je třeba začít komplet od píky a řešit i frekvenční rezonance v kolektorech... Nakonec budou ještě nemalé vícenáklady s tím, že bude nutné všechna stávající drátová data převést z na optiku daleko před morálním zastaráním... Když se kácí les, lítají mnohdy i pařezy :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze