Vše začalo před 10 lety. V Praze tehdy postavili první nabíječky pro elektromobily

2
Vše začalo před 10 lety. V Praze tehdy postavili první nabíječky pro elektromobily
Fotografie: PRE
  • První veřejné nabíjecí stanice v Praze se spustily v roce 2011
  • Prvenství se dvěma stanicemi v únoru 2011 drží PRE
  • Na podzim 2011 spustil první stanici také ČEZ

Letošní rok je ve znamení významného výročí pro elektromobilitu v Česku. Před 10 lety se totiž v Praze spustily první veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily. Úplně první spustilo PRE v garážích obchodních center Chodov a Černý Most, a to v únoru 2011. Pro začátek se jednalo jen o dvě obyčejné 230V zásuvky umístěné v nabíjecím sloupku od dodavatele Ensto, který jsme mohli v Praze vidět ještě po mnoho následujících let, i když už s osazeným konektorem Typ 2 Mennekes pro výrazně rychlejší nabíjení. Není bez zajímavosti, že v daných lokalitách nabíjecí stanice fungují dodnes, i když už s jiným hardwarem.

První dobíjecí stanice v Praze slaví 10 let

Pro začátek bylo nabíjení elektromobilů nebo elektroskútrů zdarma, ke zpoplatnění nabíjení přistoupilo PRE až později. Pro nabití bylo nutné si vypůjčit klíč od ostrahy, kterým se nabíjecí sloupek odemkl. Elektromobilů bylo tehdy na českých silnicích opravdu jako šafránu, PRE ale již mělo ve své flotile jeden elektromobil. Šlo o minivůz Tazzari s maximálním výkonem 15 kW, rychlostí do 90 km/h a dojezdem 140 km. I na tomto příkladu je vidět, jak se elektromobilita posunula. Dnes je běžné mít elektromobil s mnoha set kilowatty, 400 kilometry reálného dojezdu a rychlostmi plně srovnatelnými se spalovacími auty.

Kolem spuštění první nabíjecí stanice PRE byla velká sláva

Ve stejném roce, konkrétně 30. listopadu 2011, spustil své první nabíjecí stanice pro elektromobily také ČEZ. Jeden AC sloupek vyrostl u sídla společnosti v pražské Duhové ulici a dovoloval nabití dvou elektromobilů přes standardní Typ 2 Mennekes konektor. Po deseti letech provozuje ČEZ přes 300 nabíjecích stanic, z toho 80 % je rychlonabíjecích. PRE na jaře přesáhlo metu 200 nabíjecích stanic a rychle staví další. Jen v Praze bude už příští rok přes 400 nabíjecích stanic od PRE.

Elektromobil Tazzari má z dnešního pohledu úsměvné parametry.
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
jestli vy nás zase trošku netaháte za nos :-) sice už se vyrábí několik mélo aut s reálným (ne papírovým) dojezdem přes 400km, stejně tak jich pár umí "mnoho set" kilowattů... ale že by byly běžné? Tuším že běžné budou teprve tehdy, až budou mít běžné cenovky... a na to si ještě dost počkáme. Pokud tedy do té doby nepřijde nějaké nařízení které omezí příkony a výkony tak jako se to stalo u vysavačů atp... kvůli ekologii se to přeci dělá, ne aby jsme měli silnice plné nadupaných žroutů energie ;-)
GladeAir Letiště NaPasece
GladeAir Letiště NaPasece
Prvně jsem nabíjel v Desné v r. 2007 z veřejné na SMSku, chvástálci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze