Porsche Taycan GTS. Poprvé přes 500 km

LA Auto Show 2021
Porsche Taycan GTS. Poprvé přes 500 km
Fotografie: Porsche
  • Taycan je pro Porsche aktuálně nejdůležitějším modelem
  • Tomu odpovídá stále se rozšiřující nabídka pohonů i karoserií
  • Samozřejmě se nadále přísně ctí tradice ze spalovacích dob

Na salonu LA Auto Show představilo Porsche velké novinky pro svou průkopnickou elektrořadu Taycan. Ke stávajícímu sedanu Sport Saloon a crossoverovému kombi Cross Turismo totiž přibyl klasičtěji střižený kombík, nebo spíše shooting brake. Ten dostal jméno Sport Turismo a představuje zatím nejpraktičtější čistě silniční verzi Taycanu. K mání je zpočátku pouze v nové verzi GTS, což je další významná novinka. Specificky laděný pohon pro ty, kteří k jízdním zážitkům nevyžadují jízdní výkony hypersportu se výkonově tradičně trefuje mezi verze 4S a Turbo, nabízí však vylepšenou ovladatelnost a také efektivitu. Díky novým elektromotorům totiž ujede v kombinovaném režimu podle WLTP až 504 km, tedy vůbec poprvé u Porsche přes 500 km. Další motorizace pro Sport Turismo budou následovat. Stejně tak nové, efektivnější elektromotory postupně dostanou i ostatní motorizace.

Nový pohon nabídne dva motory o systémovém výkonu 440 kW (598 k), s nimiž zrychlí z klidu na 100 km/h při aktivaci Launch Control za 3,7 s a dosáhne 250 km/h. Verze GTS dostala speciální ladění adaptivního vzduchového pérování PASM a zvukového generátoru Porsche Electric Sport Sound. Standardem jsou 20" kola, skrývající brzdové kotouče o průměru 390/358 mm. Ty lze nahradit karbon-keramickými a doplnit natáčení zadních kol. Novinkou je rovněž elektrochromaticky zastínitelné střešní okno. To se umí v několika krocích zneprůhlednit, nebo dokonce vytvořit dekorační vzory.

Porsche Taycan GTS a Sport Turismo GTS se dostane na trh na jaře 2022. České ceny zatím oznámeny nebyly, v Německu obě verze přijdou na na 131 834 eur (3,32 mil. Kč) 132 786 eur (3,35 mil. Kč).

Vizuálně se Taycan GTS liší od ostatních verzí černými exteriérovými dopňky

Technické parametry Porsche Taycan Sport Turismo GTS

Kompletní specifikace
Konstrukcekombi, ? × ? × ? mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon440 kW, 598 koní
Baterie93,4 kWh (83,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 270 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 504 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze