Pohled do interiéru vozu Mercedes-Benz Concept CLA Class

První dojmy + video
Pohled do interiéru vozu Mercedes-Benz Concept CLA Class
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Mercedes-Benz Concept CLA Class se představil již před rokem v Mnichově
  • Tento předobraz příští generace modelu CLA byl letos k vidění i v Praze
  • V Kuppenheimu jsme se poprvé dostali do interiéru, který do té doby nebyl přístupný

Mercedes-Benz CLA Class Concept byl poprvé představen na loňském Mnichovském autosalonu, odkud jsme přinesli první pohled. Tento koncept byl k vidění i na výstavě Legendy v Praze, ale stejně jako v Mnichově se ani zde nesmělo dovnitř. Nyní jsme měli jedinečnou příležitost prozkoumat jej detailněji, včetně interiéru. Tento koncept nám odhaluje, jak by mohl vypadat nový Mercedes-Benz CLA, jehož představení se očekává příští rok.

Dostali jsme se do konceptu Mercedes-Benz CLA Class

Prohlídka konceptu proběhla při příležitosti slavnostního otevření nové recyklační továrny na baterie, kterou Mercedes otevřel v Kuppenheimu nedaleko Stuttgartu. Tato továrna je klíčová pro rozvoj cirkulární ekonomiky, což je směr, na který Mercedes klade velký důraz. Právě i Concept CLA Class je navržen tak, aby bylo možné vůz snadno recyklovat, což je důležitý krok k udržitelné mobilitě.

Mercedes-Benz Concept CLA Class je elektromobil, ale ...

Příští generace modelu CLA bude primárně elektrická, i když půjde o kombinovanou platformu, jenž umožní i zástavbu spalovacích či hybridních motorizací. Platforma je ale vyvíjena primárně pro elektrický pohon. Interiér konceptu je velmi futuristický a výrazný. Výrazným prvkem je trojitý displej pod jedním sklem, který připomíná MBUX Hyperscreen, ovšem s odlišným tvarem. Zda tento design zůstane i v sériové verzi, je otázkou.

V interiéru převládají stříbrné a bílé tóny syntetické kůže, doplněné kovovými prvky s chromovaným povrchem. Ambientní osvětlení, které mění barvy, dodává již tak výraznému interiéru ještě více futuristický vzhled. Ambientní osvětlení se pak odráží na chromovaných prvcích, což futuristický vzhled umocňuje. Zajímavostí je velká prosklená střecha, která je rovněž podsvícená a dodává interiéru svěží vzhled. I když takto sofistikované osvětlení pravděpodobně nebude součástí sériové výroby, koncept díky němu působí mimořádně futuristicky.

Sedačky pak jsou bílé a mají modré opěrky hlavy. Zaujaly mě výrazným bočním vedením, které nepochybně podrží těla posádky při svižných průjezdech zatáčkami. Zadní část interiéru nabízí podobné prvky jako přední, ale vůz je v této studii čtyřmístný, což se však s největší pravděpodobností v sériové verzi změní na pětimístné uspořádání. Ovládání sedaček je podobné, jako známe z Mercedesů, ale tvar sedačky, coby ovládacího prvku, je trochu jiný. Je to ale jen designový prvek, ve studii není funkční.

Concept CLA Class je futuristický zejména uvnitř

Zvenčí koncept CLA Class již známe, ale popisovali jsme jej již při zmíněném představení studie z IAA Mnichov 2023. Na rozdíl od velmi futuristického interiéru, který zcela jistě v sériové verzi bude vypadat jinak, je vnější design reálný. Když si odmyslíme pár detailů, dokážeme si tento vůz představit v sériové verzi.

Dojezd 750 kilometrů? To ukazuje Mercedes CLA concept

Nápisy vedle vozu jasně signalizují jeho závazek k cirkulární ekonomice, což je trend, který Mercedes hodlá naplnit i v budoucích sériových modelech. Celkově Mercedes CLA Class Concept představuje zajímavý pohled do budoucnosti automobilového designu a technologie. Je to vůz, který kombinuje udržitelnost s moderními technologiemi, a nabízí tak inovativní přístup k tomu, jak by měly vypadat Mercedesy příští generace. Budeme se těšit na to, jak se tento koncept přetaví do reálného modelu, který vyrazí na silnice. A rádi si v komentářích přečteme i to, co na Mercedes-Benz Concept CLA Class říkáte vy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze