Podívejte se na práci 2 tisíc robotů v martorellské karosárně SEATu

Podívejte se na práci 2 tisíc robotů v martorellské karosárně SEATu
  • Jedna karoserie vznikne každých 68 sekund
  • Roboti dokážou uchopit a přesně položit díl o hmotnosti 700 kilogramů
  • Každý robot zvládne za den až 16 tisíc bodových svárů

Výroba automobilů je náročný proces. Mít všechny díly připravené či sjednotit práci lidí a robotů, to vyžaduje velmi přesný systém. Například v karosárně výrobního závodu Martorell pracuje 2 000 robotů a 1 700 zaměstnanců. Výsledkem jejich souhry je jedna vyrobená karoserie v taktu jen krátce přesahujícím jednu minutu.

Tisíce kloubových a mechanických ramen se pohybují v souhře a zpracovávají až 2 300 dílů každý den. Roboti pracují nepřetržitě 24 hodin a jejich úkolem je svařování různých dílů karosérie, montáž dveří či kontrola rozměrové přesnosti skeletu karoserie.

Nejmenší roboti mají lehce přes jeden metr, zatímco ti největší až metrů šest. Někteří z nich jsou vybaveni uchopovacím modulem, další zase sensory. Roboti dokážou uchopit a velmi přesně přemístit předmět až o hmotnosti 700 kilogramů.

Většina robotů má šest stupňů volnosti, takže může vykonávat bezpočet kombinací pohybů včetně vertikálních, horizontálních po kolejnicích a otáčivých v rozsahu až 720°. Každý robot dokáže za den provést až 16 000 bodových svarů na karoseriích budoucích automobilů.

Finální kontroly jsou vždy v režii pracovníků výrobního závodu. Lidé a stroje dokážou společným úsilím dokončit jednu karoserii každých 68 sekund.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze