Podívejte se, jak si budoucnost představuje Nissan

Podívejte se, jak si budoucnost představuje Nissan
  • Nissan na veletrhu CES 2017 oznámil zaměření se na autonomní řízení
  • Poloautonomní řízení dostane už za rok či dva další generace Leafu
  • Nissan ukázal i designově zajímavý koncept autonomního elektromobilu budoucnosti

Bez emisí, bez nehod, autonomní. Taková má být podle Nissanu budoucnost automobilové dopravy a výrobce k tomu chce přispět výraznou měrou. Na veletrhu CES 2017 oznámil zaměření se na autonomní řízení a výrazné investice do jeho vývoje. Do dvou let bychom se alespoň poloautomatického řízení měli dočkat u Nissanu Leaf. NASA pak Nissanu pomáhá vybudovat systém SAM pro vzdálené ovládání autonomních vozidel lidským operátorem v případě, že narazí na silnici na neočekávaný problém, který nedokáží samostatně vyřešit.

Hvězdou expozice Nissanu pak byl koncept elektromobilu budoucnosti z roku 2040, který možná za dvacet let bude autonomně brázdit i české silnice. Nyní přinášíme dojmy přímo z místa.

Nissan koncept 2040 – CES 2017

Koncept Nissan Intelligent Mobility na stánku zaslouženě budil největší pozornost. Futuristické tvary sice vypadají vesmírně, ale ne tak neuvěřitelně jako u jiných konceptů. S několika úpravami bychom si jej dokázali představit i na dnešních silnicích. Zajímavostí jsou zřetelné prvky designového směru dnešních Nissanů, zejména v podobě tvaru zadních světel. Taky zde vidíte známý model Juke? Samozřejmostí jsou pak proti sobě se otevírající dveře. A jak je u konceptů zvykem, zaujme také světlý interiér plný přírodních materiálů včetně dřeva. Po otevření dveří lze spatřit i karbonovou karoserii, kterou už nyní používá například BMW i3. Pozornost pak poutá speciální displej za předním sklem, pomocí kterého auto komunikuje například s chodci na přechodu nebo cyklisty. Když si auto dálkově zavoláte a přijede vás vyzvednout před vchod vaší práce, zobrazí se na displeji vaše jméno. To abyste svoje auto mezi desítkami dalšími stejnými poznali. Nissan si asi myslí, že za 20 let bude mít mnohem vyšší tržní podíl.

Nissan Intelligent Mobility koncept na veletrhu CES 2017

Auto zachycuje rok 2040. V té době už budou auta samozřejmě autonomní a toto není výjimkou. Nissan zde ukazuje koncept konvertibilní přístrojové desky, která se mění podle toho, zda jedete v autonomním nebo ručním režimu. V druhém případě se místo displeje vysune volant a i příslušné ovládací prvky. Koncept samozřejmě jezdí na elektrický pohon a zaujme také bezdrátovým nabíjením za jízdy ze silnice.

Nevím jak vám, ale nám se takový koncept od Nissanu opravdu hodně líbí a nemůžeme se dočkat, až se něčeho podobného dočkáme v sériové produkci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze