Autonomní MPV s dojezdem 400 km je ideální rodinný typ

Autonomní MPV s dojezdem 400 km je ideální rodinný typ
  • Vůz se ukázal na CESu v Las Vegas, kde naše redakce nechybí
  • Jde o Chrysler Portal, který nabízí netradiční uspořádání sedadel 2+2+2

Koncern FCA, do kterého mimo jiné patří Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge nebo Maserati, prozatím nepatří v oblasti elektrického pohonu mezi průkopníky. Fiat 500 sice byl dostupný i v elektrické verzi, ale prodával se v podstatě pouze v Kalifornii. Překvapivě o elektromobilu mluví Maserati, kterého se ale dočkáme nejdříve za 3 roky v podobě modelu Alfieri. Chrysler je na tom o trošku lépe a navíc se velmi aktivně angažuje v oblasti autonomního řízení, například autonomním MPV modelem Pacifica, který si vzal do parády Google.

Na právě probíhajícím veletrhu CES ukázal Chrysler autonomní MPV budoucnosti. Ten bude jistě milovat každá maminka, která preferuje hraní si s dětmi před stresem za volantem. Vůz je šestimístný, ale ne stejným stylem jako koncernový kolega Fiat Multipla. Zde je prostor vyřešen třemi řadami sedadel, tedy 2+2+2. V podlaze naleznete obrovskou baterii o kapacitě 100 kWh, jakou mají i modely od Tesly s označením P100D. Dojezd by měl být minimálně 400 kilometrů a v případě využití nových 350kW nabíječek by se měl prodloužit o 240 kilometrů po každých 20 minutách nabíjení.

Aby vůz dostál svému jménu a vy jste mohli vstoupit do portálu a nechat se převézt někam jinam, má vůz v rukávu několik triků, jak vám zkrátit dlouhou chvíli. Při vstupu pasažéra jej rozezná podle hlasu i obličeje a podle toho upraví hudbu, osvícení nebo cílovou destinaci. Samozřejmostí je využívání sociálních sítí za jízdy a také umírňování dětiček pomocí palubního interkomu. Každopádně jde o koncept, takže si alespoň prozatím můžeme všichni nechat zajít chuť jak na zcela autonomní MPV, tak Chrysler s elektrickým dojezdem 400 kilometrů.

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze