Podívejte se, jak došlo k nehodě autonomního auta Uberu. Řidička nekoukala na cestu

Podívejte se, jak došlo k nehodě autonomního auta Uberu. Řidička nekoukala na cestu
  • Usmrcená žena přecházela uprostřed komunikace
  • Řidička za volantem kontrolující auto rozhodně nekoukala na silnici
  • Otázka je, proč systémy nezareagovaly a auto se nesnažilo brzdit

Na internet se dostalo video, které zachycuje první usmrcení člověka autonomním vozidlem. Šlo o nehodu autonomního Volva XC90 společnosti Uber, a to i přes to, že za volantem seděla žena, která měla vše kontrolovat.

Na videu je vidět, že chodkyně vešla do vozovky s kolem na nijak neosvětleném, ani neoznačeném místě. Rozhodně zde nebyl žádný přechod a běžný řidič by její přítomností jistě byl překvapen. Jenže auta jsou dnes vybavena moderními systémy a to nemusí jít nutně o autonomní auta. Však to jistě znáte: ladíte rádio, auto před vámi zastaví a systém nouzového brzdění zastaví za vás. Jenže z videa je vidět, že Volvo vůbec nereagovalo.

Autonomní auta jsou vybavena několika radary a senzory. Ty by si měly poradit a detekovat jakoukoli překážku, a tím spíš ty, které se dají jasně definovat jako automobil, jízdní kolo či člověka. Na tyto objekty jsou systémy nastaveny, naopak na létající list systém zase reagovat nesmí. To by poté jen neustále brzdit.

Otázkou také je, co za volantem dělala žena, která měla vše kontrolovat. Z videa je jasně patrné, že rozhodně nekoukala na cestu. Zda to pro ni bude mít nějaké pracovně-právní následky je otázkou.

Zdroj: youtube.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze