Po Audi oznámil ukončení vývoje spalovacích motorů i Volkswagen

3
Po Audi oznámil ukončení vývoje spalovacích motorů i Volkswagen
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Nové spalovací motory Volkswagen už vyvíjet nebude
  • Automobilka ale bude vylepšovat ty stávající, aby plnily emisní limity
  • Přesný termín ukončení výroby stanoven není, ale bude to nejpozději v roce 2040

Nedávno jsme psali o tom, že Audi ukončilo vývoj nových spalovacích motorů. A není překvapením, že stejný krok oznámil i Volkswagen, o čemž informuje insideevs.com.

V tuto chvíli neočekávám, že přijde zcela nová rodina motorů,“ řekl podle autonews.com Ralf Brandstätter, šéf značky Volkswagen Osobní vozy. Stejně jako v případě Audi to tedy neznamená okamžitý konec spalovacích motorů, ale nové spalovací motory se již vyvíjet nebudou a půjde jen o vylepšování těch stávajících tak, aby splňovaly zpřísňující se emisní limity.

Kdy přesně dojde k ukončení výroby spalovacích motorů?

Ralf Brandstätter ani Markus Duesmann, šéf Audi, neuvedli nějaký přesný datum konce výroby spalovacích motorů, ale Duesmann řekl: „Naši zákazníci pravděpodobně rozhodnou, kdy z výrobní linky sjede poslední spalovací motor.“ Brandstätter ale řekl, že „pokud chce být automobilka uhlíkově neutrální v roce 2050, je rok 2040 nejzazším termínem pro vypuštění posledního vozu se spalovacím motorem na silnice.

Z toho tedy vyplývá, že o případném dřívějším ukončení výroby aut se spalovacím motorem mohou rozhodnout zákazníci, ale bez ohledu na ně je nejzazším termínem koncernu Volkswagen rok 2040, protože jinak by podle Brandstättera nebylo možné splnit cíl automobilky na uhlíkovou neutralitu v roce 2050.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
brzy se budou spalováky kupovat jako uloženky na zhodnocení jako veterán... jestli spalováky nuceně vymřou, pak zbývající kusy zapomenuté v garážích naroste jejich odnota po pár desítkách let do astronomických výšek...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze