Peugeot nastínil, jak bude za několik let vypadat každodenní život

Peugeot nastínil, jak bude za několik let vypadat každodenní život
  • Budoucnost nám ukázal na konceptu Instinct
  • Vůz by se měl spojit nejen s vámi, ale i například se světly před vaším domem

Umělá inteligence, autonomní řízení, internet věcí nebo Web 4.0. Kolem nás se točí spoustu nových názvů a technologií a mnozí z nás si vůbec neumí představit, jak chytré věcičky kolem nás budou fungovat. Stroje by na nás měly brát s postupem času větší a větší ohled, více nám rozumět i s námi komunikovat. Jak bude budoucnost vypadat, se nám snaží nastínit francouzská automobilka Peugeot, která ve spojení s nový konceptem Instinct prezentovala běžný týden řidiče automobilu budoucnosti.

Základem konceptu je funkční platforma Samsung Artik Cloud I.o.T., která spojuje automobil s cloudem svého majitele. Samsung Artik Cloud by měla vytvářet snadnou a transparentní interakci mezi všemi připojenými zařízeními a službami. Uživatel se ale nebude muset starat o to, jaké technologie k tomu byly použity a jak to celé vlastně funguje.

Koncept Peugeot Instinct funguje v celkové symbióze s celou řadou připojených zařízení. Vůz využívá data, která se s ním uživatel rozhodne sdílet a která pocházejí z chytrých telefonů, hodinek nebo systémů inteligentních budov. Je tedy třeba říci, že by následující scénář mohl proběhnout pouze za předpokladu, že by majitel vozu měl nejen chytré hodinky, ale také celou řadu dalších zařízení připojených k internetu včetně celého domu. Vzhledem k tomu, že cloud zajišťuje firma Samsung, pravděpodobně by stačilo, aby měl majitel konceptu hodinky Apple Watch a už by situace nebyla tak růžová.

Pondělí, 7:45

Odjíždíte na schůzku v 8:30 o patnáct minut dříve než obvykle. Navigační systém a váš diář se s ohledem na provoz a počasí sesynchronizovali a nabídly vám přesunout odjezd o patnáct minut, abyste byli na místě včas. Po usednutí do vozu spustí systém FOCAL Hi-Fi skladbu, kterou jste si přehrávali doma. Po nastartování motoru se automaticky uzamknou dveře domu.

Úterý, 21:00

Po návštěvě v posilovně jste velmi unavení. Peugeot Instinct Concept to prostřednictvím vašich chytrých hodinek zjistí a sám se přepne do režimu Autonomous Soft. Po cestě domů si tak můžete odpočinout. Jakmile se vůz přiblíží k domu, rozsvítí se venkovní osvětlení, aby bylo dobře vidět místo na zaparkování.

Čtvrtek, 8 :00

Včera jste se moc nehýbali, auto vám navrhne zaparkovat deset minut chůze od kanceláře a dojít to pěšky, abyste se udržovali v kondici.

Pátek, 14:00

Cesta na schůzku vede po dálnici a klikaté silnici. První část trasy pokrývá režim Autonomous Sharp. Pak vzhledem k tomu, že máte rádi dynamické řízení, se auto nastaví při opuštění dálnice samo do režimu Drive Boost.

Pokud jde o samotný vůz, ten má k dispozici čtyři režimy. Režim Drive Boost je zaměřen na jízdní dynamiku. Drive Relax využívá ADAS (Advanced Driving Assistance Systems), který pomáhá řidiči. Zahrnuje například automatické přepínání světel nebo aktivní tempomat. V autonomním režimu Autonomous Soft je důraz kladen na komfort. Cesty mohou být o něco delší, takže je čas na sledování filmu, čtení nebo odpočinek. A režim Autonomous Sharp optimalizuje dobu jízdy a nabízí přesné a účinné jízdní vlastnosti.

Bez ohledu na to, který režim je aktivovaný, si řidič zachovává nad vozidlem kontrolu. V těsné blízkosti 9,7" displeje ve středové konzoli je umístěno zařízení i-Device, které lze kdykoliv použít pro ovládání vozu. Stačí jeden dotyk a můžete předjet auto před vámi nebo přejít z režimu Soft na Sharp. V režimu Drive přináší holografický přístroj informace o řízení: rychlosti vozu, rozdělení energie mezi oběma systémy PHEV nebo nabití baterie. Digitální funkce zpětného zrcátka upozorní na přítomnost vozu v mrtvém úhlu.

Automobilka naznačila i to, jak bude vypadat pohonné ústrojí. Pravděpodobně půjde o plug-in hybrid s výkonem 300 koní a pohonem všech kol. Jestli je pro vás taková budoucnost lákavá nám dejte vědět v komentářích. Kdo má radši klasiku, ten se nemusí bát – než podobný vůz vyjede na silnici, jistě uběhne minimálně několik let.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze