Trendy v automobilovém průmyslu, na které se v roce 2023 zaměřit

Trendy v automobilovém průmyslu, na které se v roce 2023 zaměřit
Fotografie: Ryan Spencer, Unsplash.com
  • Elektromobily a samořiditelná vozidla jsou na vzestupu
  • Mění se i způsob prodeje aut a přibývá propojených automobilů

Automobilový průmysl tu s námi je už od 19. století a za posledních více než 100 let prodělal bouřlivý vývoj. Ať už to je otevření první automobilky v roce 1901, Fordův vynález nového motoru modelu T v roce 1908, nebo dnešní samořiditelná auta, pořád se objevují nové trendy a technologie.

Svět techniky se průběžně vyvíjí a propisuje se do nejrůznějších odvětví po celém světě. Od pokroku v oblasti zdravotnických technologií, jako je například využití umělé inteligence při operacích s pomocí robotů, a procesu vývoje nových léků až po rozvoj online kasin, která od svého spuštění přinesla hazardnímu průmyslu miliardové příjmy. A automobilový průmysl je na tom úplně stejně.

Rok 2023 slibuje, že se všemi těmi strhujícími změnami, které technologie a trendy v automobilovém průmyslu přinášejí, bude držet krok. Tyto trendy se týkají způsobu pohonu, jízdy, používání a nakupování vozidel. Přinášíme vám čtyři trendy, které svět automobilů rychle mění, a to jak pro spotřebitele, tak pro ty, kteří v tomto odvětví pracují.

Elektromobily na vzestupu

Několik velkých výrobců automobilů plánuje v příštích letech uvést na trh nové modely elektromobilů. Lze tedy s jistotou říct, že elektromobily jsou doopravdy na vzestupu. A protože se předpokládá další pokles cen, stanou se tato vozidla dostupnějšími, a tím i atraktivnějšími pro masy.

Za tímto trendem patrně stojí rostoucí celosvětová poptávka po digitálních technologiích, která je patrná ve všech odvětvích. Výrobci automobilů navíc do svých vlastních technologií integrují čím dál větší množství digitálních technologií, aby s tímto digitálním skokem udrželi krok. Řada odborníků předpovídá, že elektromobily budou v roce 2023 tvořit významnou část prodejů nových automobilů – podle statistik se v roce 2021 celosvětový prodej elektromobilů vyšplhal na více než 6,4 milionu kusů a prognózy říkají, že do konce roku 2023 dosáhnou prodeje více než 14 milionů.

Samořízená vozidla na vzestupu

Spolu s elektromobily zažívají vzestupnou trajektorii také samořízená vozidla, do kterých začíná investovat stále více společností. Díky tomu se možná do konce desetiletí začnou dostávat do hlavního proudu. Nicméně za to, že se z říše science fiction přesunuly do zcela reálného vývoje, vděčí právě technologiím.

Důvodem, proč jsou spotřebitelé a odborníci „od fochu“ z těchto samořízených vozidel nadšeni, není jen pohodlí, které nabízejí při jízdě, ale vozidla jsou údajně i bezpečnější a efektivnější. Eliminují chybu lidského faktoru, tudíž by neměla ohrožovat řidiče ani ostatní osoby nehodami způsobenými například překročením rychlosti, bezohlednou jízdou nebo únavou. Zároveň zlepšují mobilitu těch, kteří nemohou řídit kvůli věku, zdravotnímu postižení nebo jiným faktorům, a snižují prostoje a spotřebu paliva spolu s emisemi CO2.

Nárůst prodeje digitálních automobilů

V Severní Americe a Evropě roste trend, kdy výrobci automobilů nabízejí zákazníkům možnost vynechat typickou návštěvu autosalonu a místo toho si vybrat a zakoupit požadované vozidlo v online showroomu. Na internet se v posledních letech přesunula řada průmyslových odvětví, a proto dává smysl, aby automobilový průmysl tento trend následoval.

Mnoho z nás má přístup k chytrému telefonu nebo počítači, proto mohou kupující nakupovat vozidla z pohodlí, zkoumat a vybírat požadované funkce a získat potřebné financování. Kromě toho někteří prodejci využívají technologie, které kupujícím umožňují virtuální prohlídku vozidla, usnadňují testovací jízdy doma a nákup završují dodáním prodávaných vozidel.

Více propojených automobilů

Propojené automobily, tedy automobily, které se mohou připojit k internetu a sdílet ho se zařízeními nejen v automobilu, ale i mimo něj, a současně sdílet data s externími zařízeními a službami, se v automobilovém průmyslu začínají stávat normou. Předpokládá se, že poptávka po těchto propojených vozidlech poroste, což je dáno zaváděním přísných bezpečnostních norem, rostoucí oblibou luxusních vozidel a stále častějším využíváním integrované konektivity.

Tato vozidla poskytují spoustu chytrých a pohodlných multimediálních zážitků spolu s obousměrnou komunikací s různými dalšími systémy mimo příslušnou místní síť. Mezi hlavní výhody patří možnost odesílání digitálních dat a vzdálené diagnostiky spolu se zprávami o stavu vozidla, což pomáhá majitelům a servisům rychle a efektivně lokalizovat problémy. Dále nabízejí vzdálený přístup k různým funkcím, například vzdálené parkování, a špičkové bezpečnostní funkce spolu s řadou zábavních funkcí. Růstu poptávky se tedy nemůže nikdo divit!