Peking svolil k provozu robotických taxi. Vítězem je Baidu

Peking svolil k provozu robotických taxi. Vítězem je Baidu
Fotografie: Baidu
  • Čínské hlavní město vůbec poprvé pustilo autonomní vozy do svých ulic
  • Zpočátku se bude jednat o omezené území o ploše 60 kilometrů čtverečních
  • Později se má služba rozšířit na 500 kilometrů čtverečních

Specializovaná firma Apollo Go, dcera technologického giganta Baidu, se už deset let intenzivně věnuje vývoji autonomního řízení úrovně 4 a najela za tu dobu 50 milionů testovacích kilometrů. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat; tuto službu už poskytuje ve Wu-chanu a Čchung-čchingu. Nyní se ale pochlubila tím, že dostala povolení rozšířit svůj byznys i do Pekingu. Tím by se stala nejen první společností, která bude provozovat robotická taxi v Pekingu, ale i obecně v kterémkoliv hlavním městě světa. Deník cnevpost.com, který s informací přišel, ovšem dodává, že stejné povolení současně dostala i konkurenční firma Pony.ai.

Služba se rozvíjí úspěšně, o čemž svědčí více než dva miliony zákaznických jízd od jejího spuštění do konce letošního ledna. Koncern Baidu, známý jako někdejší provozovatel internetového vyhledávače, za tím účelem vyvinul ve spolupráci s Geely speciální robotaxi RT6 s odnímatelným volantem schopné autonomní jízdy čtvrté úrovně. Už koncem loňského roku oznámil rozšiřování služby do dalších měst a rozhodně se nedrží při zemi. V roce 2025 jich má být 65 a v roce 2030 pak rovných sto.

Je ovšem nutné dodat, že v Pekingu zatím samočinné taxíky nebudou jezdit všude. Jejich pole působnosti je vyhrazeno hranicemi technologické rozvojové zóny I-čuang a výměrou 60 km2. Později se tato zóna rozšíří až na 500 km2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze