Panasonic postaví třetí baterkárnu v USA

Panasonic postaví třetí baterkárnu v USA
Fotografie: Tesla Motors
  • Panasonic už jednu baterkárnu v USA provozuje společně s Teslou
  • Druhou staví v Kansasu a o třetí už se rok mluví
  • Vedení společnosti tento záměr nyní potvrdilo

Záměr na vybudování třetí baterkárny na území Spojených států potvrdil podle autonews.com osobně generální ředitel Panasonic Energy Kazuo Tadanobu na výročním zasedání společnosti. Zatím není definitivně vybrána lokalita, už loni se však objevily informace od „zasvěcených“, že se rozhoduje mezi Kansasem a Oklahomou. Podle ředitele bude definitivní místo oznámeno do března 2024, nicméně v Kansasu už jedna baterkárna Panasonic za 4 miliardy dolarů (176 miliard korun) vzniká, proto se diskutéři přiklánějí spíše k druhé možnosti, tedy Oklahomě. Tadanobu pouze potvrdil, že chystaný projekt bude mít podobnou kapacitu jako ten v Kansasu, tedy 30 GWh. Firma je ovšem připravena kapacitu v případě potřeby navýšit.

Důvodem další masivní investice stejného druhu je snaha zečtyřnásobit výrobní kapacitu na momentálně velmi atraktivním americkém trhu. Zároveň má Panasonic v plánu do konce aktuální dekády zvýšit energetickou hustotu článků o čtvrtinu z 800 na 1 000 W na litr. Týká se to jak stávajícího cylindrického článku typu 2170, tak chystaného 4680. Čtyřikrát má narůst také celková kapacita výroby a nákupu v roce 2031, konkrétně na 200 GWh, zatímco v právě skončeném fiskálním roce (do 31. 3. 2023) byla čtvrtinová. Totéž se má týkat předpokládaných tržeb ve výši 17,9 miliardy dolarů (394 miliard korun).

Články Panasonic 2170 používá ve svých automobilech, zahájení spolupráce loni oznámila i společnost Lucid pro své modely Air a Gravity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze