Olomouc bude malou Mekkou elektromobilů na Moravě. Nové nabíječky přibývají

1
Olomouc bude malou Mekkou elektromobilů na Moravě. Nové nabíječky přibývají
Fotografie: Martin Wagenknecht, fDrive.cz
  • ČEZ vedle Superchargerů vystavěl dvě rychlonabíječky
  • Do konce příštího roku jich vznikne dalších 40

Možnost rychlého dobití elektromobilu je často první podmínkou pro jeho nákup. Každým rokem nabíječek přibývá a pravděpodobně i díky tomu bude prodej aut do zásuvky nadále stoupat. V České republice je v současnosti registrováno více než 1 500 elektromobilů a jen letos do konce listopadu se nově registrovalo dalších 372 vozů na elektrický pohon. Provozovatel nejrozsáhlejší tuzemské sítě veřejných dobíjecích stanic, skupina ČEZ, nově zprovoznila dvojici rychlodobíjecích stanic ABB v Nemilanech u olomouckého dálničního okruhu. Za vznik dalších stanice můžeme poděkovat evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility.

Dobíjecí stanice skupiny ČEZ

Nabíječky ČEZu vznikly hned vedle Superchargeru Tesly, o kterém jsme psali minulý týden. Olomouc se tedy stane takovou malou Mekkou Moravy v oblasti elektromobility. Dvojice dobíjecích stanic ABB umí nabíjet elektromobily s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují nabíjení výkonem až 50 kW. Nechybí ani zásuvka se standardem Mennekes, který zvládne nabíjení výkonem až 22 kW.

Výstavba nabíječek by neměla ani zdaleka ustat. V rámci projektu ČEZ zvaného „EV Fast Charging Backbone Network Central Europe“ vznikne do konce příštího roku více než 40 dalších rychlodobíjecích stanic. Pokud vás zajímá, jak na nabíječce ČEZu nabíjet, koukněte na náš jednoduchý návod.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Vasek
No pekne vyhlidky na jih se xere z vysoka, jeste ze v Plzni snad bude druha????rychla

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze