Nabíjíme elektromobil: nabíjecí stanice ČEZ

1
Nabíjíme elektromobil: nabíjecí stanice ČEZ
  • „Pomalá“ nabíjecí stanice ČEZ nabízí standard Mennekes a 240V zásuvku
  • Pro nabíjení budete potřebovat identifikační čip
  • U nabíjecí stanice se nenacházejí kabely, ty si tak musíte vozit v autě

Nabíjet elektromobil budete nejspíše doma a na cestách, kde se budete snažit využít především rychlonabíjecí stanice. Ne vždy však musí vaše cesta vést kolem rychlonabíjecí stanice. Existují i stanice, které nenabízejí rychlonabíjecí standard, ale v případě delšího oběda či nákupů se vám budou hodit. A takové jsou i nabíjecí stanice ČEZ.

Nabíjecí stanice ČEZ – nabíjíme elektromobil

„Pomalá“ nabíjecí stanice ČEZ nabízí dva nabíjecí standardy: Mennekes a klasickou domácí zásuvku. Mennekes má parametry nabíjení 32 A / 400 V. Nabijete zde všechny elektromobily i plug-in hybridy. Jen počítejte s několikahodinovou pauzou. Konkrétně jde o to, jaké vozidlo zde budete nabíjet. Nejvíce se tak tyto nabíjecí stanice hodí, pokud elektromobil dáte nabíjet a vyrazíte třeba na nákupy, do kina či na pracovní schůzky.

A jak nabíjet? I zde budete potřebovat čip ČEZ. Jak si ho zařídit, najdete v našem článku. Pokud chcete nabíjet, pak musíte čip přiložit pod displej nabíječky. Posléze pomocí tlačítka vedle displeje vyberete, jaký nabíjecí standard chcete použít. Otevřete víko a připojíte kabel. Nevýhodou je, že si je musíte vozit sebou. U nabíjecí stanice totiž žádný není.

Na displeji na nabíjecí stanici můžete sledovat, jakým proudem a jak dlouho se auto nabíjí. Nezapomeňte se po aktivování nabíjení odhlásit, aby vám nějaký vtipálek nabíjení neukončil. Ukončení nabíjení probíhá prakticky stejně, jen v opačném gardu: přiložíte čip a pomocí tlačítka ukončíte nabíjení. Vypojíte kabel jak ze stanice, tak automobilu, naložíte ho do kufru a můžete vyrazit.