Nové výzvy pro konstruktéry. BMW i7 podstupuje před debutem tvrdé zkoušky

Nové výzvy pro konstruktéry. BMW i7 podstupuje před debutem tvrdé zkoušky
Fotografie: BMW
  • Luxusní elektromobil musí zaujmout všechny smysly, včetně sluchu
  • Akustici mají při jeho konstrukci mnohem více práce
  • Při absenci hluku motoru totiž více vynikají jiné ruchy

Elektromobil, zkonstruovaný na bílém papíře, se chová akusticky jinak než konvenční spalovací auto. Naštěstí také skýtá více prostoru pro důkladnou izolaci, její účelné a správné umístění je ovšem předmětem intenzivních výzkumů. Tak trochu průkopnických, protože hluky, pronikající do kabiny, jsou jiného druhu a frekvence než u klasických aut. Proto strávily prototypy stovky hodin v akustické komoře Výzkumného a inovačního centra (FIZ), kde se pečlivě měřil hluk odvalujících se kol, akustický projev motoru i hlasitost plašičky chodců.

BMW proto zveřejnilo další video, které má potenciální zájemce ujistit, že konstrukci nového high-endového modelu i7 byla věnována mimořádná péče. Technici měří vně, uvnitř, ladí, porovnávají. A samozřejmě opakovaně zní jméno hollywoodského hudebního skladatele Hanse Zimmera, najatého k doladění syntetických zvuků uvnitř. A pochlubilo se, co všechno bylo potřeba doladit, aby byly uši posádky dokonale spokojené. Řešilo se třeba specifické, zvukově izolační uchycení elektromotorů, stejně jako tlumicí pěna do pneumatik. Své udělala i vyšší tuhost karoserie spolu s aerodynamickými finesami typu nově zapuštěných klik, zcela zakrytovaného podvozku či co nejvhodnějšího krytu vnějších zrcátek (o kamerách se zatím nemluvilo). Provedené změny samozřejmě prospějí i spotřebě.

BMW i7 se, spolu s konvenční, spalovací verzí nové „Sedmičky“, představí v následujících měsících. Úkol bude mít těžký, porovnat se mimo jiné Mercedesem EQS, který už se stačil na trhu slušně etablovat a nastavit nová měřítka efektivity. Podaří se je Mnichovu posunout ještě o kousek dál?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze