Nová Kia e-Niro se odhaluje

3
Nová Kia e-Niro se odhaluje
Fotografie: Kia
  • Podobu nového crossoveru už nějakou dobu známe
  • Nyní jsou k dispozici i první technické údaje
  • Nechybí mezi nimi jedno velké překvapení

Zatímco nová generace Kie Niro se představila už loni a její vzhled vyvolal živé polemiky, nakolik vznikla na bílém papíře a zda se přeci jen nejedná o rozsáhlou modernizaci, parametry nového e-Nira zůstávaly tajemstvím. Až dosud. Model totiž právě začal sjíždět z jihokorejských výrobních linek ve Hwasongu a neoficiálními kanály se začaly šířit první detaily.

Server insideevs.com totiž přišel s předběžnými informacemi o použité technice. Ty nejsou příliš překvapivé; velice moderní technika, použitá ve stávajícím e-Niru, totiž zatím nepotřebuje velké revize, takže rozsah změn by měl být čistě evoluční. Zatímco o mírném nárůstu vnějších rozměrů (včetně rozvoru, což podkopává teorii o pouhé modernizaci) už víme, nyní se můžeme pokochat nezměněným výkonem 201 k, stejnou nejvyšší rychlostí 167 k i sprintem 0–100 km/h za nezměněných 7,8 s. Zůstat by měla i využitelná kapacita baterie 64,8 kWh, dojezd pak zřejmě mírně naroste ze 455 na 463 km podle WLTP. Zajímavostí je ovšem radikální snížení točivého momentu z 395 na 255 Nm. Naopak se nezměnila nabíjecí doba 10–80 % SoC 43 minut, což naznačuje stejný nejvyšší nabíjecí výkon 77 kW. Pod kapotou by se měl nově objevit „frunk“ na uložení nabíjecích kabelů.

Téměř nezměněné zůstávají i technické údaje základního hybridu se 141 k, plug-in hybrid by měl ovšem výrazně posílit na 183 k. Měl by dostat i větší baterii (11,1 místo 8,9 kWh), s níž by měl v čistě elektrickém režimu nyní ujet až 65 km. Aspoň tedy v případě, že majitel nenahradí standardní 16" kola většími. Tisková mluvčí Kia ČR Kateřina Vaňková tyto informace sdělila, že v červenci český importér zahájí předprodej všech pohonů Kie Niro a zároveň zveřejní ceny. Vůz však bude v tuzemsku fyzicky dostupný zřejmě až na podzim.

Diskuze ke článku
Jan Zýka
Jan Zýka
Aha, takže najednou už to není facelift, ale nová generace. Zajímavé, jak pan Čermák mění názory. Viz diskuse na vloženém dřívějším článku "Kia Niro dostala radikální facelift, téměř není k poznání" :-))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze