Nová doba zasáhla i Harley-Davidson. Má elektrickou motorku

Nová doba zasáhla i Harley-Davidson. Má elektrickou motorku
Fotografie: Harley-Davidson
  • První prototypy elektrického Harleye se objevily už v roce 2014
  • Parametry konceptu nebyly moc slibné
  • První kusy by se k zákazníkům měly dostat v létě 2019

Když se řekne Harley-Davidson, každý si vybaví hlasité burácení motoru a drsného, potetovaného chlapíka s vousem a koženou bundou, ale už je to nějaký pátek, co společnost přišla s projektem LiveWire, tedy s konceptem elektrického Harleye. První prototypy se objevily už v roce 2014 a bylo možné si je vyzkoušet při různých motoristických událostech napříč Amerikou a Evropou.

Koncepční verze se ale setkala spíše s odporem než podporou. Zkrátka tradice je tradice, navíc výkon 74 koní a dojezd 80 kilometrů také moc neohromily. To řadilo motocykl do kategorie městských skútrů, tedy nic pro příznivce burácejících motorů. Navíc se cena pohybovala okolo půl milionu korun. Novější verze nabízela už 109 koní, 180 Nm a dojezd 85 km. O budoucí verzi se sice zatím moc neví, ale po pěti letech vývoje fandové očekávají pozitivnější výsledky. Dojezd by měl být přinejmenším dvojnásobný, což fanoušci označili jako hranici, kterou jsou ochotni akceptovat jako nejnižší.

Harley-Davidson LiveWire

Společnost Harley-Davidson je posledních pár let v úpadku. Meziročně ji celosvětově klesly prodeje o 7,9 procenta a očekává další pokles i v letošním roce. Loni u nás skončil Harley jako 11. nejprodávanější značka s 524 prodanými stroji. Tyto skutečnosti donutily společnost k radikálním krokům. V roce 2017 Harley oznámil, že do deseti let přijde se stovkou nových modelů a mezi nimi bude i sériový elektrický motocykl, kterým se pokusí získat novou skupinu zákazníků.

Ve výroční zprávě za minulý rok Harley oznámil: „Společnost si stanovila za cíl uvést na trh elektrický motocykl během následujících 18 měsíců. Společně s tím oznamujeme, že budeme agresivněji investovat do rozvoje technologií, které budou ke stavbě elektrických motocyklů potřeba. Chceme tím oslovit nové publikum. I s elektrickým pohonem si budeme zakládat na vzrušení z jízdy. Jsme z nové role nadšeni, pomůže nám v růstu našeho podnikání.“ To znamená, že v létě následujícího roku se zákazníkům začnou dodávat první kusy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze