Harley-Davidson potvrdil, že v roce 2019 začne prodávat elektrický model LiveWire

1
Harley-Davidson potvrdil, že v roce 2019 začne prodávat elektrický model LiveWire
Fotografie: Harley-Davidson
  • Konečné datum uvedení a cena elektrického motocyklu nejsou zatím známy
  • Původní prototyp se objevil ve filmu Avengers: Age of Ultron
  • LiveWire nebude jediný elektrický model od Harleye, v plánu jsou ještě další

Harley-Davidson potvrdil plány na uvedení své první elektrické motorky na příští rok. Podrobnosti o výkonu a ceně elektrického motocyklu nejsou zatím odtajněny. Tato nová strategie má za cíl oslovit širší spektrum zákazníků, protože prodeje benzinových motocyklů z dlouhodobého hlediska klesají. Prodeje v USA za poslední čtvrtletí klesly o 6,4 procenta a za půl roku o 8,7 procent. Prodeje v Kanadě za poslední 3 měsíce klesly o 0,5 procenta a během posledních šesti měsíců o 4,9 procenta. „Vedle uspokojování našich stávajících loajálních zákazníků provedeme revoluci svobody na dvou kolech, abychom inspirovali budoucí jezdce,“ řekl generální ředitel společnosti Harley-Davidson Matt Levatich.

Nový Harley-Davidson LiveWire nebude mít žádnou spojku, ani převodové stupně. Toto rozhodnutí je součást plánu, aby byl motocykl přístupnější širšímu okruhu lidí. Společnost potvrdila, že LiveWire budou následovat v příštích několika letech menší a lehčí elektrické modely.

Harley-Davidson zaznamenal nedávný nárůst prodeje v Asii a Indii a rozhodl se pro tento trh vyvinout motorky s obsahem 250 až 500 kubických centimetrů. Plánuje i otevření menších obchodů v městských oblastech. Přestože společnost hledá nové způsoby příjmu, nehodlá se odvrátit od svých kořenů.