Harley-Davidson zbavil LiveWire všech tajemství. Známe úplné specifikace i cenu

2
Harley-Davidson zbavil LiveWire všech tajemství. Známe úplné specifikace i cenu
Fotografie: Harley-Davidson
  • LiveWire vyjde v přepočtu na téměř 700 tisíc korun
  • Zrychlení na stovku proběhne za pouhé 3 vteřiny
  • Maximální rychlost činí 177 km/h
  • K dispozici jsou 4 režimy jízdy

Společnost Harley-Davidson konečně prozradila veškeré specifikace dlouho očekávané elektrické motorky LiveWire. Do nedávné doby jsme věděli pouze málo, konkrétně že by se měl dojezd pohybovat okolo 235 kilometrů, zrychlení z 0 na 100 mělo být otázkou maximálně 3,5 vteřiny a že půjde nabíjet pomocí konektoru DC Combo, který umožní nabíjet z 0 na 80 % baterie za 40 minut a na 100 % za 60 minut. Nyní však máme díky electrek.co k dispozici kompletní specifikace a vše nasvědčuje tomu, že LiveWire bude skutečně zábavná, moderní a nadupaná mašina.

LiveWire bude vybaven 15,5kWh baterií Samsung, na kterou se bude vztahovat 5letá záruka bez ohledu na počet ujetých kilometrů. Pro ty, kteří nebudou potřebovat využívat rychlonabíjení, bude pod sedačkou další konektor pro pomalejší nabíjení v garáži, které zabere asi 11 hodin a bude šetrnější k baterii, čímž se prodlouží její životnost. Motor poskytne výkon 78 kW (108 koní). Nachází se pod baterií, aby byl zachován duch Harley-Davidson. Toto řešení si ovšem vyžádalo speciální 90° převodovku, která přenáší výkon na zadní kolo pomocí řemene.

Díky těmto řešením se povedlo docílit zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhé 3 vteřiny. Zrychlení z 100 na 130 km/h je otázkou dalších 1,9 vteřin. Tím LiveWire zatopí kdejaké mašině při závodech ve sprintu od semaforu k semaforu. Maximální rychlost je poté omezena na 177 km/h.

Motor a regulátor jsou chlazeny kapalinou, zatímco baterie je chlazena vzduchem. O brzdění se starají brzdy Brembo Monoblock a tlumiče dodala společnost Showa. LiveWire je dále vybaven technologií, která umožní propojit motocykl s vaším chytrým telefonem bez ohledu na operační systém. Aplikace vám poskytne veškeré informace o motocyklu, baterii a nabíjení, ukáže vám nejbližší dealerství, budete si moci naplánovat trasy, budete informováni o nastávajících srazech i jiných akcích a v neposlední ředě vás bude aplikace informovat o neoprávněném manipulování s motorkou.

K dispozici budou 4 režimy jízdy: Sport, Road, Range a Rain. K dispozici jsou také tři další programovatelné jízdní funkce, jako je kontrola trakce, systém anti-wheelie control, který nedovolí odlepit přední kolo od země při ostré akceleraci, a anti-lock braking, který nedovolí zablokovat kola při prudkém brzdění. Další novinkou je nabíjecí USB-C port umístěný za přední kapotáží hned za světlometem, kde si můžete nabíjet svůj telefon.

LiveWire v sobě kombinuje několik vysoce kvalitních komponentů a jde o skutečně výkonný stroj. Cena činí 29 799 dolarů, což je téměř 680 tisíc korun. Pro ty, kteří si LiveWire nemohou dovolit, plánuje Harley-Davidson do roku 2023 představit několik menších elektrických motorek za dostupnější cenu. Na videu poblíž se můžete podívat na první jízdní dojmy zmíněných kolegů.

Diskuze ke článku
Petr
Jo jo kdysi byl HD symbol svobody. A teď budeš spíše čekat u elektrické zásuvky.
MartinX
Mám velký cestovní šestiválec (motocyl) a zrychlení mám za 2.9

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze