Harley-Davidson přišel s vydařeným žertem na téma umělého zvuku u elektromotorů

2
Harley-Davidson přišel s vydařeným žertem na téma umělého zvuku u elektromotorů
Fotografie: Harley-Davidson
  • Do budoucna bude povinnou součástí elektrických a hybridních vozů venkovní reproduktor, který bude vyluzovat umělé zvuky motoru
  • Okolo modelu LiveWire od Harley-Davidson se už od jeho představení vedou bouřlivé debaty a společnost se na apríla rozhodla, že je ještě vystupňuje
  • LiveWire vybavený dvěma reproduktory s možností výběru předvolených zvuků proto zůstává pouze předmětem snění, nebo podnětem pro šikovné kutily

Brzy vejde v platnost legislativa zabraňující bezhlučnosti elektrických vozů. Jedna z předních výhod elektrického motoru, a to jeho tichost, se totiž ukazuje býti v jistých ohledech spíše nebezpečnou a vozy s elektrickým nebo hybridním pohonem budou muset být vybaveny reproduktory, které budou vyluzovat zvuk. S touto technologií se můžeme dnes setkat už u mnoha elektrických vozů. Co byste ale řekli na tuto technologii u motorek? Harley-Davidson se 1. dubna vytasil s povedeným aprílovým žertíkem.

Elektrická motorka LiveWire od společnosti Harley-Davidson je sama o sobě hodně kontroverzním tématem, a to především pro skalní fanoušky motorek, u kterých hraje důležitou roli její nezaměnitelný hlasitý projev. Začátkem měsíce potom došlo k pozdvižení, když portál insideevs.com zveřejnil zprávu, že společnost Harley-Davidson přišla s řešením, které může aspoň do jisté míry odpůrce tiché elektrické motorky uspokojit.

Harley se dříve vyjádřil k projevu elektrické motorky následovně: „Krása tichého, elektrického motocyklu spočívá v tom, že zanechává prázdné plátno zvuku, které má být natřeno vlastními barvami.“ Nově však měl být LiveWire vybaven reproduktory, díky kterým byste si mohli vybrat hned z několika předvolených zvuků skrze palubní počítač.

Systém měl používat kompaktní „systém zvuku motoru“ se dvěma reproduktory umístěnými na zadní straně motocyklu. Systém měl být synchronizován se vstupem plynu, takže by motorka napodobovala zvuk motoru při volnoběhu a zvýšila virtuální otáčky, jakmile se otočí plynem.

Nabídkou dostupných zvuků Harley nešetřil a vydal se téměř sto let do své historie. Vybral z tohoto období ty nejcharakterističtější modely. A pokud by vám to bylo málo, nebo se vám zdaly předvolené zvuky příliš konvenční, nabízela se možnost si díky aplikaci H-D App nastahovat další dostupné zvuky z internetu, nebo si dokonce nahrát zvuky vlastní.

S odstupem času se bohužel ukázalo, že šlo ze strany společnosti pouze o aprílový žertík a žádný podobný systém nezamýšlí. Jediné pravdivé prohlášení, se kterým společnost přišla, je to, že model LiveWire bude dostupný od letošního srpna za necelých 30 tisíc dolarů (téměř 700 tisíc Kč)

Diskuze ke článku
V
Novinařina na úrovni. Do budoucna nebude zvuk "asi" povinnou součástí. A to v EU od 1. července 2019 pro nové typy (tj. Model 3 se tomu vyhne, protože už je homologovaný, např. Honda e-Prototype to již bude must mít), od 2021 pak všechna prodávaná auta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze