Nissan vyvíjí vůz poháněný elektřinou vyrobenou z bioetanolu

Nissan vyvíjí vůz poháněný elektřinou vyrobenou z bioetanolu
  • Náklady na provoz mají být stejné jako u elektromobilů
  • Dojezd bude okolo 600 km

Automobilka Nissan pracuje na vývoji palivového článku s pevnými oxidy (Solid Oxide Fuel-Cell, SOFC), který vyrábí elektřinu z bioetanolu. Díky reakci bioethanolu s kyslíkem vzniká za pomoci SOFC palivového článku elektrická energie, a to prostřednictvím generátoru SOFC, který zpracovává kyslík z ovzduší a vodík oddělený v reforméru. Elektrochemickou reakcí vzniká elektřina, která se samozřejmě používá na pohon vozidla.

Biopalivo Nissan

Taková pohonná jednotka si bere to nejlepší ze všech pohonů. Jako každý elektromobil má vůz poháněný palivovými články okamžitě dostupný točivý moment, což znamená skvělou hodnotu zrychlení při absolutním tichu. Ze spalovacích motorů si ale vůz se systémem SOFC bere dojezd přes 600 kilometrů a natankování během pár minut.

Nezmínil jsem však to hlavní. Při reakci kyslíku a biopaliva nevznikají vedlejší škodlivé produkty v podobě CO2. Biopalivo se dá získat například z cukrové třtiny nebo kukuřice. Toto řešení tak může využívat již existující infrastrukturu a navíc umožňuje lokální výrobu energie. Náklady na ujetý kilometr by přitom měly být srovnatelné s klasickým elektromobilem.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze