NIO začalo prodávát své elektrické SUV. Má 640 koní a stojí polovinu co Model X

NIO začalo prodávát své elektrické SUV. Má 640 koní a stojí polovinu co Model X
Fotografie: Nio
  • NIO ES8 zrychlí z klidu na stovku během 4,4 vteřiny
  • Dojezd podle NEDC je až 500 kilometrů
  • Na speciálních stanicích vozu umí vyměnit baterie za 3 minuty

Nový způsob pohonu dává možnost zcela novým automobilkám. Čínská společnost NIO spustila prodej sedmimístného elektrického SUV, které by mohlo zavařit Tesle Modelu X a možná i připravovanému plug-in hybridnímu BMW X7. Vůz se jmenuje ES8 a nutno říct, že má v kartách hodně trumfů.

Začněme tím nejdůležitějším. Baterie má kapacitu 70 kWh a podle evropského NEDC cyklu umí ujet až 500 kilometrů, v reálu by to nemělo být méně než 350 kilometrů. Sedmimístné SUV s tak velkou baterií samozřejmě něco váží, NIO se potýká s hmotností 2 460 kilogramů.

Samozřejmě nejde o žádného lenocha. Obrovské SUV disponuje dvojicí elektromotorů o výkonu 320 koní, výsledný výkon je tedy brutálních 640 koní. Pohon na všechna čtyři kola zajistí rozjezd 0 na 50 km/h během 2,2 vteřiny a z 0 na 100 km/h za 4,4 vteřiny. Ze stovky zpátky na nulu zabrzdí těžké SUV po 33,8 metrech. Maximální rychlost je pak omezená na 180 km/h, pravděpodobně kvůli spotřebě.

NIO ES8

Zajímavost, která se v Evropě nenosí, je také rychlá výměna baterií. Automobilka NIO nabízí tříminutovou výměnu baterie, do roku 2020 by přitom mělo vzniknout 1 100 takových výměnných stanic. Na klasické rychlonabíječce pak nabijete 100 kilometrů dojezdu během deseti minut.

Ani co se týče výbavy, nemělo by NIO ES8 strádat. Automobilka nabízí poloautonomní řízení a spoustu nejrůznějších asistentů. Zatím se nám všechno velmi líbilo, často je ale problémem cena. Elektrické SUV pro sedm lidí s výkonem 640 koní začíná na 448 000 jüanech, tedy v přepočtu na zhruba 1,5 milionu korun. Cena se nám zdá víc než příznivá, především pokud ji srovnáme s Modelem X, který přijde na dvojnásobek.

Je ale nutno říct, že ještě neznámou částku budete muset zaplatit na stanicích pro výměnu baterie. Pravděpodobně půjde o nějaký druh dlouhodobého pronájmu. Každopádně jde o velmi zajímavý mix, který bychom si moc rádi vyzkoušeli i u nás.

Zdroj: insideevs.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze