Německý antimonopolní úřad schválil společný podnik VW-Rivian

Německý antimonopolní úřad schválil společný podnik VW-Rivian
Fotografie: Rivian
  • Volkswagen a Rivian budou mít každý 50% podíl ve společném podniku
  • Úřad schválil také akvizici menšinového podílu ve společnosti Rivian Automotive Inc. společností Volkswagen

Německý antimonopolní úřad včera schválil založení společného podniku mezi Volkswagenem a americkým výrobcem elektromobilů Rivian, stejně jako akvizici menšinového podílu ve společnosti Rivian Automotive Inc. společností Volkswagen. VW a Rivian budou mít každý 50% podíl ve společném podniku.


Andreas Mundt, prezident Německého antimonopolního úřadu, k tomu uvedl: „Spolupráce se v jádru týká způsobu, jakým velké množství komplexních funkcí a komponentů ve voze spolupracuje a je co nejefektivněji organizováno. Vozy jsou stále digitálnější a propojenější, takže otázka správné architektury systému je klíčovým parametrem. Pokud jde o rozvojovou spolupráci v odvětvích důležitých pro budoucnost, zejména u velkých společností, vše pozorně sledujeme. U tohoto projektu není důvod k obavám a není třeba se obávat ohrožení hospodářské soutěže.

Volkswagen se rozhodl zpočátku investovat miliardu dolarů (23,5 miliardy korun) a později další 4 miliardy dolarů (94 miliard korun) do společného podniku s Rivianem, který naopak přispěje duševním vlastnictvím. Rivianu by měly vložené prostředky pomoci dokončit model R2, jenž by se mohl stát velkou konkurencí pro Teslu Model Y, a také se firmě dostat pozitivního cash flow, protože aktuálně prodělává na každém vyrobeném autě téměř 40 tisíc dolarů (téměř 930 tisíc korun), čemuž jsme se podrobně věnovali už v červnu při oznámení fúze. Nejen pro Roberta Scaringe (na úvodní fotografii), generálního ředitele a zakladatele Rivianu, je pak pozitivní zprávou, že akcie mladé americké firmy po oznámení fúze s Volkswagenem prudce vystřelily nahoru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze