Nejvýkonnější „sedmička“ od BMW je tady. Pohání ji elektřina a má 660 koní

Nejvýkonnější „sedmička“ od BMW je tady. Pohání ji elektřina a má 660 koní
Fotografie: BMW
  • Vrcholná varianta nabízí 1 100 Nm točivého momentu
  • Součástí výbavy je M sportovní podvozek a adaptivní stabilizátory
  • Využitelná kapacita baterie dosahuje 101,7 kWh

Nové BMW i7 M70 xDrive se po delších spekulacích stává skutečností. Nejvýkonnější varianta elektrického prémiového sedanu je vybavena jedním elektromotorem na přední a jedním na zadní nápravě, společně pak generují maximální celkový výkon 485 kW/660 koní. Vůz je vybaven M specifickým podvozkem. Vrcholné provedení M70 zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy, což z něj činí nejrychlejší čistě elektrický model BMW. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. BMW i7 M70 xDrive má na přední i zadní nápravě integrované hnací jednotky, které v kompaktním celku ve společném obalu obsahují elektromotor, výkonovou elektroniku a převodné ústrojí.

Specifická M konstrukce synchronních elektromotorů s elektricky buzeným rotorem umožňuje BMW i7 M70, a to zejména v případě zadního motoru, dosahovat bezprecedentní hustoty výkonu. V současnosti je elektromotorem BMW s největší výkonovou hmotností 2,41 kW/kg. Motor pohánějící zadní nápravu generuje maximální výkon 360 kW/489 k. V přesně řízené součinnosti s elektromotorem na přední nápravě o výkonu 190 kW/258 k vzniká elektrický pohon všech kol s celkovým točivým momentem 1 015 Nm ve sportovním režimu a až 1 100 Nm při aktivaci jedné z funkcí M Launch Control nebo M Sport Boost. Tímto způsobem BMW i7 M70 xDrive generuje mimořádnou hnací sílu.

Funkce M Launch Control využívá skutečnost, že regulace točivého momentu i kontrola trakce jsou integrovány do řídicí jednotky motoru. Tím je zajištěno, že výkon generovaný elektromotory je regulován extrémně přesně tak, aby mohl být přeměněn ve strhující dynamiku bez ztráty trakce. Extrémní dynamické vlastnosti nového BMW i7 M70 xDrive se snoubí se schopností ujet dlouhé vzdálenosti. V podlaze umístěná vysokonapěťová baterie s využitelnou kapacitou 101,7 kWh umožňuje BMW i7 M70 xDrive dojezd 488 až 560 kilometrů podle testovacího cyklu WLTP. Pomocí nové funkce MAX RANGE lze selektivním omezením výkonu a maximální rychlosti v kombinaci s omezením některých komfortních funkcí prodloužit dojezd přibližně o 15 až 25 procent.

Vyspělý software kombinované nabíjecí jednotky standardně umožňuje nabíjení vysokonapěťové baterie střídavým proudem o výkonu až 22 kW a stejnosměrným až 195 kW. Díky tomu je možné při zastávce u vysokovýkonné nabíjecí stanice během 10 minut prodloužit dojezd až o 170 kilometrů (WLTP). M specifické nastavení všech řídicích systémů pro elektrický pohon všech kol, řízení, tlumiče a systémy jízdní dynamiky vytváří základ pro spojení charakteristické M dynamiky, agility a přesných reakcí s vysokou úrovní komfortu při cestování na dlouhé vzdálenosti. Součástí standardní výbavy nového BMW i7 M70 xDrive je M specifické adaptivní vzduchové odpružení na obou nápravách s automatickým udržováním světlé výšky a elektronicky řízené tlumiče, jejichž odezva je vylepšena použitím M specifické hydrauliky.

Součástí standardní výbavy je také integrované aktivní řízení a adaptivní stabilizátory Executive Drive Pro s aktivní stabilizací náklonu a funkcí Active Roll Comfort. Nechybí ani M sportovní brzdový systém a 21" M kola z lehké slitiny. Nové BMW i7 M70 xDrive je jedním z prvních modelů značky, který je vybaven nejnovější generací BMW iDrive s funkcí QuickSelect a BMW Operačním systémem 8.5. Přepracovaná struktura menu vycházející ze světa mobilních elektronických zařízení spolu s přepracovanou hlavní obrazovkou a rychlým přístupem ke QuickSelect mění koncept obsluhy. Systém BMW iDrive s funkcí QuickSelect je kombinován s BMW Prohnutým displejem a digitálním asistentem BMW Intelligent Personal Assistant.

Nová základní obrazovka trvale zobrazuje mapu navigačního systému, případně jiné individuálně konfigurovatelné funkce. Na této stejné úrovni menu jsou na straně řidiče na vertikálně uspořádané ikony funkcí, mezi nimiž lze vybírat pohybem prstu. Funkce QuickSelect umožní příslušné funkce vyvolávat přímo jejich stiskem bez nutnosti přepínání do podmenu. Cloudový navigační systém BMW Maps nyní nabízí nejen rozšířené zobrazení na přístrojovém panelu za volantem, ale také vylepšené funkce pro ještě přesnější navigaci, navrženou i z hlediska nabíjení. Služby a aplikace, které již byly představeny v novém BMW řady 7, jsou samozřejmě dostupné také ve spojení s BMW Operačním systémem 8.5.

Technické parametry BMW i7 M70 xDrive

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 5 391 × 1 950 × 1 544 mm, 2 695 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon485 kW, 660 koní, točivý moment: 1 100 Nm
Baterie105 kWh (101,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 195 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 18,4 kWh / 100 km, dojezd: 625 km
Cena od4 604 600 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze