Nejlepší elektromobil?! Prohlédli jsme si faceliftované Porsche Taycan

Představení + videopohled
Nejlepší elektromobil?! Prohlédli jsme si faceliftované Porsche Taycan
Fotografie: Porsche AG
  • Porsche po pěti letech omladilo svůj první elektromobil
  • Jde o největší facelift v historii značky
  • Novinka dojede výrazně dále, rychleji se nabíjí, je mnohem výkonnější a přináší další novinky

Porsche Taycan. První elektromobil značky byl představen už v roce 2019 a za pět let se stal pro značku neskutečně důležitým. A úspěšným. Prodalo se ho více než 150 tisíc kusů a například v loňském roce tvořil více než 30 % prodejů značky. Zároveň je to elektromobil, který celou dobu nastavoval laťku, a to velmi vysoko. Špičkový výkon, ultrarychlé nabíjení, výborné technologie a komfort na nejvyšší úrovni – to vše bylo pro Taycan od začátku synonymem. Doba ale pokročila, segment elektromobility je nesmírně dynamickým odvětvím a po pěti letech je čas na facelift.

Nové Porsche Taycan je neuvěřitelné. Prohlédli jsme si ho

Porsche samo říká, že jde o největší facelift v historii značky a při pohledu na změny nezbývá než souhlasit. Jde o tak výrazné změny, že by klidně mohlo jít o novou generaci.

Hlavní vylepšení oproti předchozímu Taycanu

  • Nový zadní motor, který je lehčí a má výkon vyšší o 80 kW. Například verze Turbo S má nyní o 140 kW více
  • Lepší zrychlení (až 2,2 s na 100 km/h u verze GT s Weissach Package)
  • Větší baterie (105 kWh hrubá kapacita, 97 kWh čistá kapacita)
  • Rychlejší nabíjení výkonem až 320 kW. Z 10 na 80 % se nabije za 18 minut
  • Výrazně delší dojezd – nárůst až o 175 kilometrů na 678 km WLTP. U verze Turbo S nárůst z 467 km na 630 km (+34 %)
  • Volitelný špičkový pokročilejší vzduchový podvozek Porsche Active Ride
  • Menší vylepšení v infotainmentu (možnost streamovat video na displeji spolujezdce za jízdy apod.)
  • Lepší standardní výbava a vylepšení v interiéru (15W bezdrátové nabíječky, Apple CarPlay+ apod.)

Kosmetické změny na povrchu

Drtivá většina změn se udála pod povrchem a nezasvěcený člověk snad ani nepozná, že jde o faceliftovanou verzi. Porsche velmi povedený design prakticky nezměnilo, což je dobře. I po pěti letech je Taycan díky svému minimalistickému a sportovnímu designu neskutečně elegantní, působí svalnatě a zároveň reprezentativně.

Mezi hlavní změny patří mírně upravená přední část s užšími a hranatějšími světlomety ve stylu nového elektrického Macanu. Kromě standardních Matrix světel si do nich můžete pořídit i technologii HD Matrix s rozlišením 3,2 megapixelu a dosvitem dálkových světel až 600 metrů. Charakteristické černé kapky pod světly byly u méně výkonných verzí zcela odstraněny a máme zde již jen standardní průduchy, u výkonnějších verzí Turbo a Turbo S zůstaly, ale jsou nyní méně výrazné. Jednodušší je také přední nárazník.

Záď zůstala až na zadní difuzor prakticky stejná, velkou novinkou pak je konečně svítící nápis Porsche (volitelně). Jinak zůstalo vše při starém. Vyklápěcí elektrické kliky, motorizované nabíjecí porty (nově ve standardu), je tu vše.

Mnohem rychlejší

Faceliftovaný Taycan dostal pořádnou porci výkonu navíc. Mohou za to zcela nové motory, které mají výkon vyšší až o 80 kW, jsou ale i lehčí a kompaktnější. Výrazně lepším výkonům pomáhá také nový 900A měnič (původní byl 600A). V praxi to znamená, že Turbo S je o 140 kW výkonnější a na stovku se dostane už za 2,4 vteřiny, vrcholná verze Turbo GT Weissach Package dokonce jen za 2,2 vteřiny. Velký rozdíl je ale zejména ve sprintu na 200 km/h. Taycan si i po faceliftu zachovává unikátní dvoustupňovou převodovku, novinkou je pak funkce převzatá z Formule E zvaná Push to pass, která na 10 sekund zvedne výkon o 70 kW. Nové motory (oba jsou synchronní s permanentními magnety) mají být ale také výrazně úspornější, což společně s větší baterií přispívá k delšímu dojezdu, Porsche také zapracovalo na rekuperaci, u které se maximální výkon zvednul až na masivních 400 kW

Porsche Taycan Sport Turismo (2024)

Dojede mnohem dál

Taycan bylo skvěle jezdící auto, nicméně dlouhý dojezd nikdy nepatřil mezi jeho výsady. Výtky Porsche vyslyšelo a v rámci faceliftu do Taycanu přineslo baterii s výrazně větší kapacitou 105 kWh (97 kWh využitelných). Baterie má díky vyšší hustotě stejné rozměry, dokonce má i stejnou hmotnost. Díky výrazně větší baterii a vyšší efektivitě se tak dojezd všech variant zvednul o desítky procent. Taycan s pohonem zadních kol má tak nově dojezd až 678 km WLTP, verze Turbo S pak místo 467 km dojede 630 km, což je o 34 % více.

Technické parametry Porsche Taycan Sport Turismo (2024) Sport Turismo

Kompletní specifikace
Konstrukcekombi, 4 963 × 1 966 × 1 390 mm, 2 270 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon300 kW, 408 koní, točivý moment: 410 Nm
Baterie89 kWh (82,3 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 320 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 650 km
Cena od2 629 028 Kč

Nejlepší nabíjení na trhu

Nová baterie se také výrazně rychleji nabíjí. Maximální nabíjecí výkon je nově až 320 kW, Porsche také dále vylepšilo nabíjecí křivku, díky čemuž auto drží nabíjecí výkon nad 300 kW po dobu pěti minut a z 10 na 80 % se nabije už za 18 minut a za 10 minut dokáže doplnit 315 kilometrů dojezdu. To jsou hodnoty, které jsou mezi elektromobily naprostou špičkou.

Baterie navíc nepotřebuje příliš vysokou teplotu na dosažení maximálních hodnot. Zatímco dříve si pro nabíjení výkonem 270 kW (maximum u původního Taycana) muselo baterii vyhřát až na 35 stupňů Celsia, nyní stačí 15 stupňů Celsia. To v praxi znamená, že ve většině případů nebude nutné baterii vůbec vyhřívat, což opět přispěje k lepší efektivitě.

Všechny údaje výše patří k baterii s vyšší kapacitou, kterou Porsche nazývá Performance Battery Plus a která je u základních verzí za příplatek. Nicméně Taycan i třeba základní Taycan 4S s pohonem všech čtyř kol můžete mít i s menší baterií o kapacitě 89 kWh (82 kWh využitelných). Pro tuto baterii pak platí maximální nabíjecí výkon 270 kW, ale i tato baterie je zcela nová, nepotřebuje tak velký předehřev a kdo nejezdí dlouhé trasy, může mu stačit.

Fascinující Porsche Active Ride

Porsche si s faceliftem přichystalo ještě jednu specialitu, která se týká podvozku. Zatímco v základu dostanete už náramně pohodlný vzduchový podvozek s dvoukomorovým systémem, za příplatek si můžete pořídit Porsche Active Ride. Jde o speciální adaptivní vzduchový podvozek, jehož rychlé reakce lze nejlépe demonstrovat prostým otevřením dveří. Auto se ve vteřině výrazně a hlavně rychle zvedne, pomůže tak ke komfortnějšímu nastupování.

Porsche Taycan Sport Turismo (2024)

Porsche Active Ride ale umí i bleskurychle kompenzovat pohyby každého kola a výrazně také eliminuje naklánění karoserie. A nejen to, do zatáčky se umí naklopit podobně, například jako Pendolino nebo motorka, a zmírnit tak vliv přetížení na posádku. Podvozek se navíc naklápí i příčně při zrychlování nebo zpomalování. To vše pro maximální komfort pro posádku.

Lepší základní výbava

Zájemce o nový Taycan jistě potěší i lepší základní výbava. Auto získalo například ve standardu elektricky otvíratelné porty nabíjecích konektorů, v interiéru pak je ve standardu volitelné ambientní osvětlení, 15WQ bezdrátové nabíjení s aktivním chlazením i Apple Carplay+. Mimochodem interiér zůstal prakticky stejný a měnil se pouze software. Nově se například spolujezdec na svém displeji může dívat na film a  řidič díky aktivnímu stínění v daném displeji nic neuvidí. Porsche také vylepšilo informování o stavu baterie a další drobnosti.

Faceliftované Porsche Taycan lze již objednávat a dodávky prvním zákazníkům již probíhají v těchto týdnech. 

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze