Nejkrásnější auto historie dostalo pod kapotu elektromotor. Vypadá vskutku božsky

Nejkrásnější auto historie dostalo pod kapotu elektromotor. Vypadá vskutku božsky
  • Z klidu na stovku to Jaguar E-Type Zero zvládne za 5,5 sekundy
  • Výkon činí 220 kW a dojezd dosahuje 270 kilometrů
  • Enzo Ferrari o původním modelu řekl, že jde o nejkrásnější vůz, co kdy byl vyroben

Že Jaguar a Land Rover na Tech Festu představí volant budoucnosti už víte. Automobilka však nezůstane jen u volantu, ale odhalí i Jaguar E-Type s elektrickým pohonem. Koncept s názvem Zero byl restaurován a přestavěn oddělením Jaguar Land Rover Classic v Coventry, tedy nedaleko místa, kde se zrodil právě původní Jaguar E-Type. Jaguar E-Type Zero nejen jezdí a vypadá jako původní model, ale nabízí i vysoký výkon. Z 0 na 100 km/h zrychlí za pouhých 5,5 sekundy, což je o vteřinu rychleji než E-Type Series 1.

„Koncept Jaguar E-Type Zero kombinuje dynamickou jízdu původního modelu s vylepšeným výkonem díky elektrickému pohonu. Tato kombinace napomáhá skvělému zážitku z jízdy,“ řekl Tim Hanning, ředitel Jaguar Land Rover Classic.

„Pro bezproblémovou kombinaci nového elektrického pohonu konceptu E-Type Zero a dynamického nastavení originální specifikace modelu E-Type jsme omezili výkon vozidla,“ upřesnil Tim Hanning.

Elektrická pohonná jednotka s výkonem 220 kW byla speciálně navržena pro E-Type Zero. Jeho lithium-iontová baterie má stejné rozměry a podobnou hmotnost jako šestiválcový motor XK použitý v klasickém modelu E-Type. Elektrický pohon tedy bude umístěn stejně jako motor u původního vozu. Elektromotor a redukční převodovka leží těsně za baterií, tzn. na stejném místě, kde dříve byla převodovka. Nová spojovací hřídel přenáší výkon na diferenciál a ten potom na kola. Celkově je vůz o 46 kilogramů lehčí než jeho předobraz.

Použitím elektrické pohonné jednotky s podobnou hmotností a rozměry výstupního benzinového motoru a převodovky znamená, že se konstrukce vozu včetně zavěšení a brzd nezměnila. To zjednodušilo převod a homologaci. Přední a zadní rozložení hmotnosti zůstává nezměněno.

„Novou elektrickou pohonnou jednotku jsme integrovali do existující struktury vozu E-Type, což znamená, že by mohl být předchozí motor kdykoliv znovu dosazen. Je to nezbytné, protože si tak značka Jaguar stále zajišťuje svoji autentickou DNA,“ vysvětluje Hanning.

Víte že sám velký Enzo Ferrari o tomto modelu prohlásil, že jde o „nejkrásnější vůz, který kdy byl vyroben“?

Šestiválcový motor XK se vyráběl v letech 1949 až 1992 a byl téměř ve všech modelech značky Jaguar v tomto období včetně modelů E-Type, XK120, MK2 a XJ6. Nová elektrická pohonná jednotka může být použita v každém z těchto vozidel.

Jaguar E-Type Zero má dojezd 270 kilometrů, kterému napomáhá nízká hmotnost a skvělá aerodynamika. Vůz využívá 40kWh baterii, kterou může řidič dobít doma během noci (obvykle po dobu šesti až sedmi hodin, v závislosti na zdroji energie).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze