Naučte své auto spoustu šikovných kousků

Naučte své auto spoustu šikovných kousků
Fotografie: T-Mobile
  • Váš plechový miláček vám teď může říct:
  • kde právě je a kde byl,
  • jestli ho někdo nenaboural, neodtahuje nebo nekrade,
  • když bude mít nějakou závadu.

Mozek pro vaše auto

Co kdyby vám vaše auto dokázalo říct, že ho někdo odtahuje? Nebo naboural? Nebo krade? Nebo vám pomohlo najít volné parkování? To všechno (a hromadu dalšího) teď můžete naučit i svoje auto. Stačí vám k tomu chytrý telefon a modul Chytré auto od T-Mobilu, který zapojíte do tzv. OBD portu (mají ho všechna vozidla vyrobená od roku 2001). K čemu to je?

A víte o něm

Chytré auto toho umí opravdu hodně. Jednou z hlavních předností je, že vám řekne, kde se váš vůz nachází a co se s ním děje. Když ho třeba někomu půjčíte, uvidíte přesně, kam s ním jede – auto totiž můžete neustále sledovat na mapě. Aplikace také ví, kdy a kde jste svůj vůz naposled zaparkovali. To se hodí například na zaplněných parkovištích před nákupními centry. Na aplikaci si můžete nastavit i oblasti, v nichž se auto smí pohybovat. A pokud oblast opustí, Chytré auto vás na to upozorní.

Aplikace také registruje otřesy. Dozvíte se tedy, že vám auto odtahují nebo že do něj někdo narazil. A dokonce vás upozorní, pokud se zařízení odpojí od auta – třeba když se ho zloděj pokusí nastartovat přes OBD port.

Auto pod drobnohledem

S Chytrým autem budete mít přehled také o technickém stavu vozidla. Upozorní vás třeba na slabou baterii a může odhalit různé defekty. Díky aplikaci se dozvíte více i o stylu své jízdy. Ukáže vám, jak brzdíte, jak se rozjíždíte, jestli je vaše jízda plynulá a úsporná. Můžete si nastavit i limit pro maximální rychlost, a když ho překročíte, aplikace vás ihned upozorní.

Další užitečnou funkcí je vedení záznamu o jednotlivých jízdách (délka, trvání, maximální a průměrná rychlost, otáčky či spotřeba). Z údajů si pak lze vytvořit knihu jízd s rozlišením na jízdy služební a soukromé. Všechny tyto informace si můžete stáhnout a přeposlat na e-mail.

A co dál?

Chytré auto funguje na tzv. „otevřené platformě“, což znamená, že pro něj může vytvořit vlastní aplikaci úplně každý. První vlaštovkou je bezplatná česká aplikace eParkomat, která vám v kombinaci s Chytrým autem pomůže najít volné parkování ve městě a rovnou zaplatit za parkovné. Už teď je ale v plánu celá řada dalších rozšíření a vylepšení služby. Více o produktu se dozvíte na www.t-mobile.cz/chytreauto.