Nástupce Volva V40 bude plug-in hybrid a čistý elektromobil s bateriemi dvou velikostí

Nástupce Volva V40 bude plug-in hybrid a čistý elektromobil s bateriemi dvou velikostí
  • Platforma CMA umožní různé úrovně elektrifikace
  • První varianta elektromobilu by měla být úsporná a levná
  • Druhá bude mít větší výkon i dojezd
  • Na trh by měl nástupce přijít v roce 2019

Volvo V40 už pomalu dosluhuje a švédská automobilka samozřejmě plánuje nástupce. Kompaktní prémiový hatchback bude respektovat severskou kulturu nejen designem, ale také pohonem. Konkurent Mercedesu-Benz třídy A nebo Audi A3 se chystá přijet v podobě čistého elektromobilu, nabídne ale i plug-in hybridní variantu. Vnitřek vozu by měl být díky nové platformě mnohem prostornější než aktuální model.

Platforma CMA (Compact Modular Architecture) nezapomene ani na diesely D3 a D4 a benzinové varianty T4 a T5. Jak je u Volva zvykem, vrcholná verze nabídne plug-in hybridní pohon. Benzinový tříválec s objemem 1,5 litru a výkonem 180 koní bude spolupracovat s elektromotorem silným 74 koní. Benzinovo-elektrické spojení završí sedmistupňová dvouspojková převodovka. Konečný výkon 250 koní nebude pro menší hatchback vůbec malá hodnota, což dokazuje předpokládané zrychlení na stovku za 6,5 vteřiny.

Koncept Volvo 40.2

Komu by to bylo málo, Volvo chce přidat čistě elektrickou variantu, a to dokonce ve dvou verzích. Šéf vývoje a výzkumu Volva Henrik Green nám sdělil pouze tolik, že první varianta by měla být levná a úsporná, zatímco druhá bude dražší s daleko větším výkonem i dojezdem. Obrázek o dojezdu si budete muset udělat sami, stejně jako o designu – to asi nebude problém. Stačí se podívat na koncept 40.2, který si podle našeho názoru s novým hatchbackem lehce spletete.

Kdy přesně nástupce Volva V40 přijede nevíme, mluví se ale o roku 2019. Čistě elektrické verze by mohly dorazit ještě o rok později.

Zdroje: autoexpress.co, paultan.org

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze