Nástupce Jaguaru F-Type bude nejspíš elektrický a ponese označení EV-Type

Nástupce Jaguaru F-Type bude nejspíš elektrický a ponese označení EV-Type
Fotografie: jaguar.com
  • Jaguar si zaregistroval značku EV-Type
  • Značně tím přiživil spekulace o chystaném sportovním elektromobilu
  • Společnost zatím pro tento typ vozu nemá vlastní platformu

Britská automobilka Jaguar v únoru podala žádost k registraci značky EV–Type prostřednictvím globální databáze WIPO. Sice stále čeká na schválení, nicméně nic nebrání spekulacím ohledně budoucích plánů firmy. Označení EV–Type totiž evokuje nástup nové generace sportovního vozu s elektrickým pohonem.

Magazín autocar.co.uk spekulace posouvá ještě dále. Očekává, že EV–Type bude jakýmsi odkazem na ikonický Jaguar E–Type ze 60. a 70. let minulého století. Pohled na katalog automobilky by tomu přitom mohl nasvědčovat. V její nabídce je s příponou „Type“ totiž zatím pouze jediný model, a to F–Type.

Přestože ochranné známky jsou společnostmi registrovány z mnoha různých důvodů a ne vždy odpovídají výslednému produktu, který sjede z linky, Jaguar si s myšlenkou elektrického sportovního auta pohrává delší dobu. Tento krok se pojí s nahrazením zmiňovaného F–Typu. Podle všeho však není zdaleka rozhodnuto o možné podobě EV–Typu.

Jednou z variant je i využití poněkud nešťastného konceptu C–X75 z roku 2010. Do jeho vývoje investovala společnost spolu s partnery projektu nemalé finanční prostředky a úsilí. Reálné výroby se nakonec tento pokrokový vůz kvůli celosvětové ekonomické situaci nedočkal. Bylo by proto logické, kdyby jej firma využila alespoň takto.

Další neméně působivá varianta vychází z loňského konceptu Vision Gran Turismo Coupé. Jedná se pouze o digitální model, který byl určen výhradně pro účely hry Gran Turismo. Zde neexistují náznaky produkční verze elektrického supersportu, avšak za zmínku stojí, že tento koncept vychází z modelů F–Type a C–X75.

Jedno je jisté už nyní. Jaguar nemá vyvinutou platformu pro elektrické sportovní auta – lze tedy předpokládat, že na trh podobné auto nedorazí dříve než za 2 až 3 roky. Hodně by nicméně mohla pomoci nedávno navázaná spolupráce s BMW.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze