Princ Harry odjel ze svatby stylově. Co je zač speciální Jaguar E-Type?

Princ Harry odjel ze svatby stylově. Co je zač speciální Jaguar E-Type?
  • Jde o speciální E-Type Zero
  • Na stovku zrychlí o vteřinu rychleji než původní model
  • Pohání ho elektromotor

Svatba britského prince Harryho a americké herečky Meghan Markle je velkou věcí nejen pro Spojené království. Své si z akce může vzít ale také automobilový fanoušek. Princ Harry s chotí Meghan totiž opustili recepci ve Windsoru v krásném Jaguaru E-Type. Bystrý pozorovatel si však všiml hned dvou zajímavostí. První je poznávací značka E190518 odkazující na den sňatku.

Tou druhou je samotný vůz, který tak úplně nevypadá jako klasický starý E-Type. Jde totiž o Jaguar E-Type Zero s modernizovaným interiérem a přístrojovou deskou z karbonu. Zvenku poznáte Zero především díky světlometům, kde žárovky nahradily LED diody. To hlavní se ale odehrává pod přední kapotou. Odjezd z místa svatby totiž nebyl doprovázen klasickým duněním šestiválce. Za neslyšnou jízdu samozřejmě může elektromotor, který klasický spalovací pohon nahradil.

Čistě elektrický E-Type má nyní 295 koní a z 0 na 100 km/h zrychlí za pouhých 5,5 sekundy, což je o vteřinu rychleji než klasika. Elektromotory zásobuje lithium-iontová baterie, která má stejné rozměry a podobnou hmotnost jako šestiválcový motor. Celkově je vůz o 46 kilogramů lehčí než jeho předchůdce a na jedno nabití ujede 270 kilometrů. Svatebčané si na tuto speciální chvíli nemohli vybrat lepší vůz a podařilo se jim zkombinovat jeden z nejkrásnějších vozů historie s pohonem budoucnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze