Nabíjení na silnici č. 35 bude komfortnější, ČEZ tu spustí UFC stojany

7
Nabíjení na silnici č. 35 bude komfortnější, ČEZ tu spustí UFC stojany
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Mezi Hradcem Králové a Olomoucí vzniká komfortní, univerzální hub pro uživatele různých paliv i zdrojů
  • Na místě je i motorest a nově i kruhový objezd, zajišťující pohodlný příjezd z obou směrů
  • Po dokončení zde dobijete opravdu rychle

Na tzv. severním tahu, spojujícím Čechy a Moravu přes Hradec Králové a Olomouc po silnici č. 35, byla dosud poměrně omezená nabídka ultrarychlého nabíjení. Zejména dlouhý úsek mezi Hradcem Králové a Moravskou Třebovou v tomto ohledu neměl co nabídnout a v samotné Moravské Třebové zatím situace také není ideální. Jediná nabíječka se 150kW stojanem není přímo na trase, navíc bývá často obsazená. Velké zlepšení však chystá ČEZ, který na této exponované trase, jíž v budoucnu nahradí dálnice se stejným číslem, buduje svůj první výhradně ultrarychlý hub. Navíc postavený na velice strategickém místě.

Celkem sedm ultrarychlých CCS přípojek totiž najdete ve známém areálu u motorestu Na pumpě, poblíž velkého kruhového objezdu, na němž se protínají dva důležité tahy I/35 a I/43, který spojuje Jeseníky s Brnem. Přímo u areálu je rovněž nově vybudovaný rondel, díky němuž si do areálu pohodlně dojedou i obyvatelé nedalekých Svitav, či naopak kempu Opatovec na opačné straně. Rovněž trasa budoucí dálnice D35 vede v bezprostřední blízkosti a protože sjezdy z ní budou napojeny na výše zmíněný velký kruháč, bude areál pohodlně dostupný i pro budoucí dálniční letce z obou směrů.

Zmíněný motorest se solidní nabídkou hotových i minutkových jídel patří mezi slušně hodnocené nomádské stravovny a k dokonalosti mu chybí jen delší otvírací doba, než do 18 hodin. V areálu už se nyní nachází klasická čerpačka Shell, plnicí stanice na CNG, zázemí pro parkující kamiony a nově bude možné si tu bude možné i nabít elektromobil při tranzitních cestách mezi východem a západem naší země. Kdo by měl velice speciální přání, může si ve stejném areálu v autosalonu koupit i nový nákladní vůz značek Mercedes-Benz či Fuso Canter.

Vybere si opravdu každý; čtyři přípojky u stojanů EnerCharge poskytují výkon 320 kW, další dva stojany vyrobilo ABB a nabízejí sdílený výkon 180 kW. V prvním případě do dvou CCS přípojek, ve druhém mezi CCS 90 kW a CHAdeMO 100 kW. I vozy s velice výkonným nabíjením se tu doplní za nižší desítky minut, což přesně koresponduje s neuspěchaným hotovým jídlem v přilehlém podniku. Datum otevření zatím neznáme, ale přinejmenším stavebně je areál již dokončen.

Diskuze ke článku
Radovan Burkovič
Radovan Burkovič
Tak já nevím, pane Čermáku, kudy jezdíte, ale snad máte vlastní fdrive mapu na webu, nebo ne? A tam - (cituji) "v samotné Moravské Třebové zatím situace také není ideální. Jediná nabíječka se 150kW stojanem není přímo na trase, navíc bývá často obsazená." (konec citace) - stojí přímo na trase u OMV dle Vámi uváděné mapy (a i skutečně) 2× Typ 2 (22 kW/32 A) + 2× CCS (75 kW/250 A) + 2× CHAdeMO (50 kW/120 A), nedalo přes cestu ČEZ 1× CCS (50 kW/125 A) + 1× CHAdeMO (50 kW/125 A) + 1× Typ 2 (22 kW/32 A) a s mírným zajetím do města ke Kauflandu EON 2× CCS (150 kW/500 A) + 2× CCS (75 kW/250 A). S velkým zajetím do města u stadionu už dlouhé roky EV Select 1× Typ 2 (11 kW/16 A) +1× CCS (60 kW/200 A) + 1× CHAdeMO (60 kW/200 A). Podle mne pohoda.
Marek Matucha
Marek Matucha
Situalce u Moravske Trebove je primo tragicka - CEZ 50kW je pomale, naproti PRE na trase ma 75kW, ale je to sdilene mezi dva stojany, takze pokud prijede druhe auto, tak pada to pod 40kW (zkouseno naposledy pred mesicem). EON u Kauflandu nevim kde berete ze tam je 150kW - jsou tam 4 stojany 75kW a jeste dodnedavna jim nefungovala poradne autorizace ani pres aplikace - resil jsem to s podporou, ale krome restartu si s tim nevedeli rady. CEZ u Shellky u kruhaku tedy bude jednoznacne plus...
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Na opačném konci D35 u Rokytna má ČEZ také hub donedávna bohužel osazený nabijeckami ABB s tenkými kabely. Je to daleko, ale formálně je to stále na trase HK - Moravská Třebová.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze