Mitsubishi začíná prodávat Eclipse Cross PHEV, do Česka přijde příští rok

Mitsubishi začíná prodávat Eclipse Cross PHEV, do Česka přijde příští rok
Fotografie: mitsubishi-motors.cz
  • Mitsubishi Eclipse Cross plug-in hybrid má technický základ z Outlanderu PHEV
  • V Japonsku se už úspěšně prodává, automobilka zvyšuje prodejní cíle
  • Do Česka dorazí přibližně za čtyři měsíce

Automobilka Mitsubishi, která je celosvětově dlouhodobě úspěšná s plug-in hybridním Outlanderem, přichází na trh s dalším plug-in hybridem. Tím je crossover Eclipse Cross, který sdílí základ pohonu právě s Outlanderem PHEV. Předběžné objednávky na nový Eclipse Cross začalo Mitsubishi v Japonsku přijímat od poloviny října, nyní zdvojnásobilo původní prodejní cíle poté, co se během pouhých šesti týdnů prodalo na 2 000 vozů.

Eclipse Cross PHEV má stejný systém pohonu jako Outlander PHEV

Nový Eclipse Cross převzal z Outlanderu PHEV upravený systém pohonu 4WD PHEV s dvojicí elektromotorů. Použitá architektura zahrnuje jeden přední a jeden zadní výkonný elektromotor, velkokapacitní baterii pohonu a spalovací motor 2,4 MIVEC, čímž zajišťuje rychlé, tiché a zároveň dynamické zrychlování – pro elektromobily typické. Baterie pohonu o kapacitě 13,8 kWh umožňuje čistě elektrický dojezd 57,3 km podle WLTP, a tak by k většině jízd v rámci každodenního dojíždění měla postačovat elektřina.

Naším cílem je nabízet zákazníkům z celého světa zajímavé výrobky, které zároveň přinášejí pocit bezpečí, za tímto účelem postupně zlepšujeme naše typické ekologicky šetrné technologie a současně posouváme naše systémy 4WD na novou úroveň,“ uvedl Takao Kato, generální ředitel automobilky. A faktem je, že Mitsubishi Outlander PHEV má opravdu zajímavou techniku pohonu, protože o pohon kol se starají hlavně elektromotory a spalovací motor se připojuje jen při vyšších rychlostech přes jeden stálý převod, takže auto nepotřebuje klasickou převodovku. Díky tomu může spalovací motor běžet v tom nejefektivnějším režimu a přebytečnou energii ukládat do baterie, aby pak auto mohlo zase jet jen na elektřinu s vypnutým spalovacím motorem. Tento princip tedy přebírá i Eclipse Cross PHEV.

Pohonné ústrojí je přepracované, odráží i zkušenosti z rally

Přepracované podobě jsme vetkli samotnou podstatu Mitsubishi s využitím silných stránek naší průkopnické technologie PHEV i zkušeností s pohonem 4WD, kterých jsme nabyli prostřednictvím rallyových soutěží. Nový Eclipse Cross je ideálním partnerem pro všechny řidiče, kteří od svého vozu žádají více a hledají nové výzvy. V Mitsubishi Motors též usilujeme o rozvoj udržitelného prostředí cestou co nejširšího využívání našich technologií pro elektromobily a plug-in hybridy. Do roku 2030 zvýšíme podíl elektrifikovaných vozidel v rámci našich celkových prodejů na 50 %, zejména prostřednictvím plug-in hybridů, jakým je i tento nový model,“ dodává Takao Kato.

Díky vysoké tuhosti karoserie a optimalizaci zavěšení předních i zadních kol se ještě zvýšila efektivita systému pohonu S-AWC (Super-All Wheel Control), což se odrazilo v lepším jízdním chování v souladu se záměry řidiče a ve prospěch pohodlnější a tišší jízdy. Provedení PHEV kombinuje systém S-AWC s pohonem 4WD na bázi dvou elektromotorů se schopností libovolně rozdělovat hnací sílu mezi předním a zadním elektromotorem beze ztrát v převodovém ústrojí. Systém podporuje mimořádnou úroveň kontroly řízení, zatáčení i brzdění, kdy využívá agilní odezvu – pro elektromobil charakteristickou.

Zatímco v Japonsku se Mitsubishi Eclipse Cross plug-in hybrid už úspěšně prodává, v Česku si ještě budeme muset pár měsíců počkat. Dorazí sem začátkem dubna 2021, tedy za cca 4 měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze