Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, spotřeba v čistě elektrickém režimu
test

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, spotřeba v čistě elektrickém režimu

Dlouhodobý test– část 2.
21

Druhý díl dlouhodobého testu plug-in hybridu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV se zaměří hlavně na jízdu v čistě elektrickém režimu. Jelikož tento kus je vybavený i elektrickým topením, není nutné kvůli topení zapínat spalovací motor, ale má to svá omezení.

V prvním díle dlouhodobého testu plug-in hybridu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV jsem se zaměřil na to, jaká byla reálná spotřeba benzínu a elektřiny v prvním úseku testu a kolik kilometrů se dá reálně ujet na jednu nádrž benzínu, pokud auto průběžně nabíjíte. Tentokrát se zaměřím na jízdy, které byly v čistě elektrickém režimu.

Mitshbishi Eclipse Cross PHEV může fungovat i jako elektromobil

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV má předpoklady k provozování jako elektromobil, pokud jezdíte většinou jízdy na krátké vzdálenosti, což je můj případ. Většinou se pohybuji mezi Berounem, kde bydlím, a Prahou, kam jezdím pracovně. V testu Zaostřeno na spotřebu jsem u Mitsubishi Eclipse Cross PHEV zjistil, že rychlostí 90 km/h a s vypnutým topením (abych vyloučil vliv venkovní teploty a výsledky byly porovnatelné) ujede 51 km na jedno nabití.

Jelikož dlouhodobý test začal s prvním podzimním dnem, kdy už bývají rána chladná, je jasné že topení bude potřeba. Na rozdíl od testu Zaostřeno na spotřebu, kde je cílem zjistit porovnatelnou hodnotu elektrického dojezdu při stejných podmínkách u všech aut, cílem dlouhodobého testu je zjistit, jak auto funguje při běžném používání, tedy s plným komfortem. A nižší teplota tedy má vliv na elektrický dojezd.

Eclipse Cross PHEV má ve vyšších výbavách elektrické topení

Zatímco základní výbava nedisponuje elektrickým topením (pouze základní Inform, všechny ostatní verze jej mají), testovaný vůz ve výbavě Instyle jej má. Nemusí tedy kvůli topení zapínat spalovací motor, jako to dělají některé plug-in hybridy. Je ale jasné, že na to nějaká energie padne a dojezd na elektřinu se reálně pohybuje do 40 kilometrů. Samozřejmě hodně záleží na typu jízdy a zdá se, že ideální je jízda ustálenou rychlostí 90 km/h.

Technické parametry Mitsubishi Eclipse Cross (2020) PHEV

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 545 × 1 805 × 1 680 mm, 1 970 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon138 (72 + 130) kW, 188 (98 + 177) koní, točivý moment: 332 Nm
Baterie13,8 kWh
Nabíjeníkonektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 2 l / 100 km
Cena od959 960 Kč

Zatímco při dálniční rychlosti padne více energie na pohon auta, ve městě naopak více energie spotřebuje topení, pokud jsou teploty okolo 5 °C. Spotřeba topení se totiž odvíjí od času jízdy a při nízké průměrné rychlosti ve městě je potřeba auto vytápět delší dobu. Když je venkovní teplota nižší než 4 °C, naskakuje již spalovací motor vždy po nastartování a několik minut běží, takže již čistě elektrická jízda není možná, byť po zahřátí se spalovací motor vypnul a podíl čistě elektrické jízdy na celé trase byl třeba 95 %.

Velká část jízd s Mitsubishi Eclipse Cross PHEV je v čistě elektrickém režimu, ale abych mohl vyhodnotit reálnou spotřebu podle tankování, mohu počítat jen jízdy, které splňují přísné podmínky. To znamená, že na začátku jízdy byla baterie plně nabitá, po jízdě jsem baterii opět plně nabil a během té doby ani jednou nenaskočil spalovací motor, palubní počítač tedy ukázal podíl režimu EV plných 100 %. Takto jsem ujel 197 kilometrů a nejdelší z těchto jízd měla 30 kilometrů.

S příchodem nižších teplot ale 100% elektrické jízdy skončily. Motor zpravidla alespoň na pár minut při prvním startu v daný den naskočí, takže i když je většina jízdy na elektřinu, do spotřeby v čistě elektrickém režimu se to počítat nedá. Většinou se poměr jízdy v režimu EV pohybuje mezi 85 až 95 %. Zkouším i vypnutí topení a zjišťuji, že i v takovém případě spalovací motor na chvíli startuje, ale hranice je níže. Podle mého pozorování je to až při teplotách pod bodem mrazu.

Za zmíněných 197 kilometrů v čistě elektrickém režimu jsem nabil celkem 61,03 kWh, což vychází na spotřebu 30,98 kWh/100 km. Skutečné náklady na energii pak vychází na 1,4 Kč/km, ale cena jednotlivých nabíjení se výrazně liší. Když nepočítám dvě nabíjení zdarma, která byla v rámci parkování na Go Parking u letiště, tak nejlevnější je to samozřejmě doma. Pomalé nabíjení na veřejných stanicích je o něco dražší a rychlonabíjení je samozřejmě nejdražší. Jde ale o výhodu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV oproti většině plug-in hybridů a spotřebu benzínu jeho využívání výrazně snižuje. Zmíněné nabíjení na Go Parking pak je od začátku ledna již za příplatek 200 Kč, což se u plug-in hybridů (s baterií zpravidla do 15 kWh) nevyplatí využívat.

V zimě Eclipse Cross PHEV nedokáže jezdit jako elektromobil

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV tedy dokáže jezdit na krátkých trasách jako elektromobil, ale má to svá omezení. Jedním z nich je kratší elektrický dojezd ve srovnání s jinými plug-in hybridy, druhým nižší teploty. Naopak výhodou je schopnost rychlého nabití na rychlonabíjecí stanici, například během zastávky na nákup. I s celkovým mixem, kdy cca třetina nabíjení byla na dražších rychlonabíjecích stanicích, se pak jízda na elektřinu vyplatí oproti jízdě na benzín i finančně. Z hlediska emisí je to pak jednoznačně výhodnější. V čistě elektrickém režimu ale dokáže na krátkých trasách vzhledem k omezení z hlediska venkovní teploty jezdit přibližně půl roku. Od poloviny podzimu do cca poloviny jara je potřeba počítat s tím, že i když se pohybujete v rámci elektrického dojezdu, nějakých 5 až 15 % jízd bude s nastartovaným spalovacím motorem. V posledním díle tohoto dlouhodobého testu pak vyhodnotím celkovou spotřebu i se zimním provozem. Ještě předtím se ale v dalším zastavím u křivky rychlonabíjení tohoto auta.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

mitsubishi-eclipse-cross-2020
Klady
  • elektrické topení
  • rychlonabíjení
Zápory
  • nutnost startování spalovacího motoru v zimě
  • kratší elektrický dojezd
Diskuze ke článku
Roman Wirgler
Roman Wirgler
Tak 31 kWh / 100 km je vážení brutus, i kdyby nabíjel výhradně doma. Pokud by musel nabíjet na veřejných stanicích, tak to bude někde mezi 8 - 12 Kč/ kWh, což už je úplná ekonomická pitomost. Navíc dojezd pravda srandovní a ještě nesmí chvátat. Nejsem proti BEV, to ani náhodou, ve městě mají smysl, ale malá lehká vozítka, se spotřebou někde okolo 16 - 18 kWh/100, a ne SUV hybrid se svojí vahou, vysokým odporem vzduchu a vysokou spotřebou a ještě vyšší servisní náročností. Te je k ničemu jak do města, tak na dlouhé cesty. Hybrid, už to strašné slovo, ani ryba, ani rak, fuj. Naštěstí upadnou v zapomnění, už na ně nejsou na západě ani dotace. Asi slepá větev té skvělé elektromobility. No až přijde na přetřes v roce 2026 revize směrnice o elektromobilitě, tak už tam v tom "skvělém" EP budou sedět jiní poslanci. Tak snad budou mít i trošku rozumu.
Přemysl Šoba
Přemysl Šoba
Mám teď čerstvou zkušenost s “větším bráchou” Mi Outlander PHEV z dovolené v Rakousku. 1300km bez nabíjení s průměrnou spotřebou 7,25l/100km mě příjemně překvapilo. Ve čtyřech lidech a s rakví na střeše… Kromě mé lehké nohy se o to přičinila i rakouská dálnice s častým omezením na 100km/h. Nabíječek je v Rakousku dost, ale většina AC je v režimu 3EUR za hodinu, což se u PHEV nevyplatí.
Ing. arch. Pavel Kyncl
Ing. arch. Pavel Kyncl
Naposledy upraveno: 20. 2. 2023 10:58
0myl.
Jan Bureš
Jan Bureš
Na spotřebu jediné pořádné hybridy umí Toyota a nové Hondy. PHEV je problém po vybití.Pak většina žere jako bernardýn. Kromě Toyoty, tak funguje v podstatě, jako kdyby byla HEV. Celkově PHEV se fakt nevyplatí. Toyota HEV je minimálně v městském a příměstském provozu lepší náhrada dieselu. Každopádně elektromotor k životu spalovací nepotřebuje. Sám jsem se z HEV přesunul na BEV.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze