Mini stvořilo nezaměnitelné zvuky pro novou rodinu svých elektrických modelů

Mini stvořilo nezaměnitelné zvuky pro novou rodinu svých elektrických modelů
Fotografie: Mini
  • K dispozici budou čtyři zvukové režimy
  • Součástí výbavy se stanou i zvukové ikony
  • Premiéra zvukových režimů proběhne u modelu Mini Cooper Electric

Nová rodina čistě elektrických modelů Mini dostala nové zvukové sady, které jsou pro ni charakteristické a které ještě zintenzivní zážitky z jízdy. Součástí těchto zvukových sad jsou nové jízdní zvuky v interiéru, pro Mini nezaměnitelný zvuk v exteriéru, znělky pro nové režimy a také nové zvukové ikony pro informační a varovné funkce. „Nové tóny jsou nedílnou součástí digitálního zážitku a jsou individuálně přizpůsobeny charakteru každého z nových modelů. Emotivně působí na cestující v interiéru a zároveň formují akustické vnímání vnějšího světa. Díky nim je vůz značky Mini nezaměnitelné nejen svým vzhledem, ale také zvukem,“ říká Oliver Heilmer, šéfdesignér značky. Poprvé budou použity v novém modelu Cooper Electric.

Různé režimy naplno ukáží zcela nově vytvořené zvukové světy. Analogové nástroje, digitální technologie a umělá inteligence společně vytvářejí zvuky, které na jednu stranu jasně říkají, že jde o Mini, ale současně předávají informace a vzbuzují emoce. Konkrétně půjde zvolit čtyři zvuky pohonu: Core, Go Kart, Timeless a Balance. Každý z nich bude slyšet v interiéru budoucích modelů Mini, přičemž zprostředkují autentický a zároveň přesný dojem z jízdní situace. Výchozím zvukovým světem pro novou modelovou řadu Mini bude jízdní zvuk Core.

Je to jediný zvukový režim, který je slyšet nejen uvnitř vozu, ale také mimo něj jako akustická ochrana chodců. „Nový zvukový design je inspirován Mikulášem Koperníkem a jeho heliocentrickým pohledem na svět, v němž planety obíhají kolem Slunce,“ říká Renzo Vitale, kreativní ředitel pro zvuky v BMW Group. „Pro zvuk pohonu Core jsme se inspirovali kulatým tvarem centrálního OLED displeje. Připomíná nám slunce vyzařující teplo. V analogii k planetám, z nichž každá odráží sluneční světlo svým vlastním způsobem, jsme navrhli různé zvukové komponenty, které se mění v závislosti na jízdní situaci.

Zvuk jízdy Go Kart byl vytvořen pro obzvláště sportovní zážitky. Vyznačuje se výraznými výškovými a zátěžovými křivkami, které tvoří vhodnou zvukovou kulisu pro svižnou a dynamickou jízdu. V jízdním režimu Mini Timeless se pak spojují tradice a pokrok značky Mini. Zvuky motorů konvenčně poháněných modelů od klasického Mini až po Mini John Cooper Works GP byly nasamplovány a zkombinovány s futuristickou interpretací jízdního zvuku Core, čímž vznikla akustická cesta časem. Čím intenzivněji vůz zrychluje, tím více se zvuk mění z minulosti spalovacího motoru na čistě elektrickou současnost.

Čtvrtá zvuková sada se ukazuje spolu s jízdním zvukem v režimu Mini Balance. Ten byl původně navržen pro koncepční vůz Vision Urbanaut a vychází ze zvuků, které zažíváme v lese v různých denních a nočních hodinách: od zurčení potoka po cvrlikání cvrčků a šumění větru v korunách stromů. Výsledné zvukové světy navozují pocit uvolnění a pohody na palubě budoucích modelů Mini. Další součástí zcela nových zvukových sad jsou tzv. zvukové ikony. Ty slouží podobně jako optické ikony, jde o výrazné zvukové symboly upozorňující na určité události nebo informace.

Nově navrženo bylo přibližně 30 těchto zvukových ikon: od akustického doprovodu ukazatele směru jízdy až po varovné tóny systému bezpečnostních pásů a systému Park Distance Control (PDC). V budoucnu budou plnit svou funkci jako jednoznačně identifikovatelné a pro značku typické signály, které svým různým zvukem a intenzitou upoutají pozornost cestujících nebo upozorní na případné nebezpečí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze