Mercedes ukázal systém nové třídy S. Přinese i rozšířenou realitu

Mercedes ukázal systém nové třídy S. Přinese i rozšířenou realitu
Fotografie: Mercedes-Benz AG
  • Nový infotainment přinese mnohem větší OLED displej a vyšší výkon
  • Novinkou je rozšířená realita na čelním skle, podpora gest rukou a možnost přihlášení se k účtu otiskem prstu
  • Nový Mercedes-Benz UX poprvé použije nová třída S, která bude představena v září 2020

Mercedes postupně láká na svoji novou vlajkovou loď, třídu S, jejíž kompletní odhalení proběhne v září. Ukázal některé prvky výbavy a samozřejmě jedním z nejdůležitějších elementů je infotainment, který v luxusní třídě S představuje vždy to nejlepší, co dokáže Mercedes nabídnout. A nejinak tomu bude zde. Mercedes odhalil detaily toho, jaké novinky systém přinese a je jich opravdu mnoho. Se stejným systémem se setkáme také v luxusním elektromobilu EQS.

Kromě klasického displeje před řidičem je novinkou výrazně větší 12,8palcový displej s rozlišením 1 888 × 1 728 pixelů na středovém panelu. Zajímavostí je, že jde o typ OLED, takže se můžeme těšit na skutečně výbornou černou a živé barvy. Evolucí prošla i grafika systému MBUX, i když základní designový styl zůstal stejný. A jen pro zajímavost: v autě je 320 GB SSD a 16 GB RAM, celý systém má o 50 % vyšší výpočetní výkon oproti současnému infotainmentu MBUX . Mercedes se zároveň zaměřil na odstranění tlačítek, kterých je v porovnání se současnou třídou S v té nové o 27 méně. Samozřejmostí jsou pak kompletní aktualizace vzduchem.

Nová podoba displeje před řidičem a módy v něm

Do auta se nově můžete přihlásit rozpoznáním obličeje, otiskem prstu i PINem a okamžitě proběhne kompletní nastavení auta podle toho, kdo aktuálně sedí na místě řidiče s tím, že vše je synchronizováno s Mercedes Me cloudem. Biometrické údaje však zůstávají bezpečně ve vozidle a nikam se neposílají.

Kromě standardního head-up displeje se můžeme ve třídě S vůbec poprvé těšit na rozšířenou realitu. Přímo na čelní sklo se promítají navigační informace. V propagačních videích to vypadá opravdu dobře a uvidíme, jaká bude realita. Novinkou je také integrování gest rukou – například pro otevření posuvné střechy. Vylepšen byl také hlasový asistent, se kterým si nyní můžete přirozeně povídat ve 27 jazycích.

Novinkou je zobrazení prostoru kolem vozidla v 3D grafice ve stylu Tesly

Na hlavním displeji je vidět nová verze navigace se skutečně propracovaným a graficky čistým prostředím a 3D budovami, které se efektně skrývají při průjezdu kolem nich. Navigaci si lze zobrazit i na displeji před řidičem, který dostal i nové módy zobrazení ukazatelů. Exkluzivně pro třídu S přibyl luxusní režim s bílými „budíky“, novinkou je také dynamický mód s digitálními ukazateli a animacemi. Velmi zajímavě pak vypadá schopnost auta zobrazit dění kolem sebe ve 3D grafice podobně, jako to nyní umí Tesla.

V nové třídě S bude mít premiéru i rozšířená realita s displejem promítajícím informace na celé čelní sklo

Novinkou je také snadné sdílení multimediálního obsahu s displeji na zadních sedadlech. Stačí přetažení prstem. Protože třída S je hodně o jízdě na zadních sedadlech, zaměřil se pochopitelně Mercedes i na infotainment zde. Cestující vzadu mohou dotykem nebo hlasem naplánovat na displeji třeba cílovou destinaci a jednoduše ji poslat na hlavní displej. Mercedes opět použil i malý tablet, který pomůže v situacích, kdy se nechcete natahovat k displeji připevněnému k opěrce předního sedadla.

Zcela nový formát má velký centrální OLED displej, který dostal do vínku inovovanou grafiku a možnost snadného sdílení obsahu s displeji na zadních sedadlech

Mercedes plánuje i nadále odhalovat funkce nové třídy S, která bude k dispozici i v hybridním provedení. Stejný systém pak najdeme také v novém elektromobilu EQS, který bude luxusní limuzínou s velmi dlouhým dojezdem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze