Mercedes se posouvá ve vývoji modulární platformy VAN.EA pro dodávky

Mercedes se posouvá ve vývoji modulární platformy VAN.EA pro dodávky
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Aktuálně vyjíždí první prototypy na veřejné silnice
  • Dodávky na platformě VAN.EA nabídnou 800V architekturu, stejně jako 22kW nabíječku na střídavý proud

Mercedes-Benz oznámil, že se dostal do další testování platformy VAN.EA (Mercedes-Benz Van Electric Architecture), na níž mají od roku 2026 vyjíždět všechny nově vyvinuté střední a velké dodávky Mercedes-Benz, stejně jako z nich odvozené osobní modely. Půjde o modulární, flexibilní a škálovatelnou elektrickou architekturu a nyní jsme se dozvěděli, že první maskované prototypy již vyjíždějí na veřejné silnice. Prohlédnout si je můžete na obrázcích níže.

Co se týče technologií, nové dodávky budou splňovat nejrůznější požadavky zákazníků. Bez ohledu na to, zda s pohonem předních kol, nebo 4×4, všechna vozidla budou vybavena nejnovější verzí operačního systému MB.OS, stejně jako 800V architekturou a 22kW nabíječkou na střídavý proud.

Po dálkové cestě ze Stuttgartu na Severní mys, kterou podnikl prototyp na platformě VAN.EA na začátku června, jež se soustředila na testování podvozku, elektrického hnacího ústrojí, akumulátoru a vysokonapěťových komponent, se současné testy zaměřují na souhru všech komponent v celém vozidle. Ze Stuttgartu pak zní, že v zimě bude dalším významným milníkem testování v chladných podmínkách ve Švédsku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze